Hledat na blogu

Vodní nádrž Bílý Halštrov u Dolních Pasek, části města Aš

Říčka Bílý Halštrov pramení asi pět kilometrů od města Aš, nedaleko obce Výhledy. Následně se u obce Dolní Paseky vlévá do stejnojmenné vodní nádrže, za kterou se již chystá opustit naše území. Délka jejího toku v Česku je pouhých 11,1 km. V Německu se mění v řeku Weisse Elster, která u města Halle vtéká do Sály (Saale), po Vltavě druhého největšího přítoku řeky Labe.


Vodní nádrž Bílý Halštrov byla vybudována jako akumulační nádrž za účelem dodávek vody pro technologie firmy TOSTA s.p. Jelikož následně skončil podnik v likvidaci, ztratila nádrž tento svůj význam. Dále v určitém období byla z nádrže přiváděna pitná voda pro město Aš. Ale tomuto účelu také již delší dobu neslouží.


Podle upozornění v okolí je nádrž patrně soukromým majetkem a je do její blízkosti vstup zakázán. Ten však patrně není respektován, jak turisty, tak místními chataři.


Měla by zde být malá vodní elektrárna a především bude sloužit nádrž určitě pro úpravu průtoku v době povodní a také pro požární účely.


Okolní území s hustými lesy i kouzelnými údolími bylo v roce 1984 vyhlášeno přírodním parkem Halštrov, tzv. Ašské Švýcarsko.


Když jde člověk k nádrži přes Dolní Paseky, tak si určitě všimne jednoho krásného domečku, ve kterém vyvěrá minerální pramen: http://admin.blog.cz/clanky/clanek/77459293


Komentáře

Oblíbené příspěvky