Hledat na blogu

Třebíč a Masarykova rozhledna

Kamenná vyhlídka byla postavena v roce 1930 na jižním úbočí návrší Hrádek. Místní Okrašlovací spolek se pro ni rozhodl při příležitosti 80. narozenin prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.


Stavbu, která se nachází v nadmořské výšce 408 metrů, navrhl a třebíčský stavitel Jaroslav Herzán a realizovala jeho stavební společnost. Jedná se o vyhlídkovou plošinu zbudovanou na vrcholu památníku. Uprostřed plošiny je kostka o velikosti stran jeden metr a její objem je tudíž přesně jeden krychlový metr.


Výstavbě předcházela úprava návrší a jeho přeměna na lesopark. Bylo zde vysázeno 254 lip a vznikly tak Jubilejní Masarykovy sady.


Na čelní stěně památníku je umístěna bronzová deska ve tvaru medailonu s profilovým portrétem pana prezidenta a letopočtem narození (1850) a rokem výstavby. Na stěně vyhlídky je také vytesán nápis "T. G. Masaryk zasloužil se o stát."


Vyhlídka je volně přístupná, bez placení vstupného. Od řeky Jihlavy, ze Zdislaviny ulice k ní vede po schodech cesta, která je značena. Přijít tam lze i z návrší. Z vyhlídky se jejímu návštěvníkovi naskytne zajímavý výhled na Třebíč, její historické centrum a skoro všechny dominanty města.



Komentáře

Oblíbené příspěvky