Hledat na blogu

Nové Město nad Metují a kostel sv. Jana Nepomuckého

Na dnešní ulici Českých bratří se krčí menší kostel, který jakoby se propadal. Naštěstí si tak špatně nevede, jenom z důvodu stavební činnosti v okolí je nyní jeho výšková úroveň situována pod chodníkem a vozovkou.


Barokní kostelík byl postaven mezi roky 1736 - 1738. Velkou zásluhu na tom má děkan Jan J. Venclík. Jednalo se o dobu velkého rozmachu svatojánské úcty. Podle vzhledu se usuzuje, že stavitelem byl stejný, ale neznámý autor, jako u kaple sv. Barbory na Rezku.


Stavba má takřka čtvercový půdorys, který je doplněn dvěma bočními nízkými přístavky. V nárožích je objekt sražen, fasádu zvýrazňují pilastry a okna pískovcová ostění. Zdobené orámování hlavního vstupu je doplněno nápisem "S: JAN :NE:POMVCKI" a biretem s pěti hvězdami. Menší štíty protínají římsy a mansardovou střechu ve formě malých vikýřů. U hlavní, mansardové střechy byl po požáru roku 1951 vyměněn šindel za šablony. Ale stříšky přístavků jsou dosud šindelem pokryty. Kostel je nahoře zakončen sanktusovou vížkou bez zvonu.


Kostelík si užil svoje. V roce 1745, době pruské války částečně vyhořel a další požár jej postihl roku 1775. Císař Josefa II. chtěl roku 1787 kostel zrušit, ale zakoupila jej vrchnost a později bylo požádáno o opětné konání bohoslužeb.


Potřebné opravy byly provedeny až roku 1819 a též v roce 1962 po dalším požáru. Kostelík je však přístupný pouze při májových bohoslužbách o svatojánské pouti Podskaláků.


Komentáře

Oblíbené příspěvky