Hledat na blogu

Nové Město nad Metují – rozhledna Sendraž na kopci Varta

Asi pět kilometrů východně od Nového Města nad Metují se nachází jedna zajímavá rozhledna. Člověk se může samozřejmě vydat na delší pěší výlet, ale autem lze zajet až do obce Sendraž. Odtud už se musí po svých, necelý jeden kilometr po modré turistické značce.


V nadmořské výšce 618 metrů stála kdysi dřevěná vyhlídková stavba, vybudovaná na přelomu 19. a 20. století. Avšak konstrukce podlehla povětrnostním vlivům, tak musela být v padesátých letech minulého století zbořena.


A jelikož se jednalo o velice oblíbené místo s bohatými výhledy do kraje, byla zde nová typizovaná kovová rozhledna vybudována v roce 2007 jako součást víceúčelové věže společností Vodafone Czech Republic a. s. Otevřena pro veřejnost a oficiálně zpřístupněna byla v roce 2009.


Kovová a elegantní stavba je celkově vysoká 50 metrů a k vyhlídkové plošině ve výšce 23,8 metru je potřeba vystoupat po 145 schodech. Rozhledna je celoročně otevřená a vstup je bezplatný. Samozřejmě v zimě, při silném větru a bouřce je rozhledna uzavřena. Aby tady nikdo nezlobil, tak je areál rozhledny střežen bezpečnostní kamerou.


A že se vyplatí dojít na kopec Varta a vystoupat ty schody. Člověk má jako na dlani Krkonoše, Orlické hory, Javoří hory, Dobrošov, Zvičinu, vodní nádrž Rozkoš a spatřit lze Ještěd či Kunětickou horu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky