Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují

V Novém Městě nad Metují, v ulici U Zázvorky, těsně před vstupem do městské památkové rezervace, stojí u hradeb nad skalním srázem Socha sv. Jana Nepomuckého. Když byla 11. května 1709 nákladem vrchnosti instalována, nacházela se před vstupní branou do města. Socha tam stojí dodnes, bránu zbourali.


Většina soch i obrazů zobrazují svatého Jana Nepomuckého obdobně. Také v tomto případě jsou rozeznatelné jednotlivé části kanovnického roucha - biret, almuce, rocheta a klerika. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství a ještě větvičku palmy, která symbolizuje vítězství.

*
To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je postavena na zajímavě tvarovaném a umělecky pojatém podstavci, který má pod sebou ještě dva stupně. Podstavec zdobí pozlacený obraz.



Komentáře

Oblíbené příspěvky