Hledat na blogu

Chlum u Hradce Králové a rozhledna v místě největší bitvy na našem území

Rok 1866 je znám ve střední Evropě především krvavým konfliktem, který se nazývá Prusko-rakouská válka, Německá válka či Sedmitýdenní válka. Válka skončila vítězstvím Pruska, následovalo vyjednávání v Mikulově a podpisem mírové smlouvy 23. srpna 1866 v Praze (Pražský mír). Je zajímavé, že se nejednalo o válku dobyvačnou, jelikož po jejím skončení zůstalo území poraženého Rakouska ze strany Pruska nedotčené. V konfliktu šlo o upevnění pozic v regionu, kde původně mělo největší moc Rakousko, ale po válce ho vystřídalo Prusko, které tím posílilo svou moc a chystalo se na vytvoření Pruského císařství a později jednotného státu Němců. V Rakousku se naopak oslabila centralizovaná moc a následně došlo k rozdělení země na dva polické útvary (byť s jedním panovníkem), na Rakousko a Uhersko.


Bojů bylo více, ale rozhodující byla krvavá bitva u Chlumu, která se odehrála 3. července 1866 na nejvyšším místě v rovině před Hradcem Králové. Jednalo se o druhou největší polní bitvu 19. století a co do počtu bojujících vojáků (440 000 mužů) šlo o největší bitvu svedenou na našem současném území. Boje vypukly před osmou hodinou ranní a síly byly na začátku vyrovnané. Ale po celodenním válečném zápolení bojiště jako poražená opustila nakonec rakousko-saská armáda.


Na podzimu roku 1866 se započalo s budováním pomníkům či jednodušších křížů a prostor bojiště nabýval své charakteristické podoby. Nakonec zde vyrostlo v blízkém či vzdálenějším okolí místa bitvy více než čtyři stovky pomníků a památníků. A také železná, 25 metrů vysoká vyhlídková věž, která byla vysvěcena 2. listopadu 1899. Téhož roku byl u ní postaven hostinec. Věž se ale kvůli špatnému technickému stavu nedožila svého stého výročí. V dubnu 1999 byla kovová konstrukce rozebrána a odvezena do šrotu.


Ale naštěstí se okamžitě začala stavět na původním místě nová telekomunikační věž vysoká 56 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 35 metrů. Rozhledna byla slavnostně otevřena 3. července 1999, tedy v den 133. výročí bitvy.


Vstup na vyhlídkovou plošinu rozměrů 6,9 x 6,9 metru zajišťují dvě nezávislá osmiboká schodiště. Rozhled na bojiště i do širokého okolí je krásný, ale je potřeba kvůli němu vyšlápnout 182 schodů. Spatřit lze při dobrém počasí Krkonoše, Orlické hory, Hradec Králové, Kunětická Hora nebo Železné Hory.


Rozhledna společně s muzeem bitvy je otevřena od 1. dubna do 30. října denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Potřebné i zajímavé informace se lze dočíst na internetu: http://www.chlum1866.cz/aktuality/u-kralovyho-hradce.


Komentáře

Oblíbené příspěvky