Hledat na blogu

Sv. Jan Nepomucký u rodného domku F. L. Věka v Dobrušce

Jedním ze zajímavých míst ve městě Dobruška, která jsou turisty hojně navštěvována, patří rodný domek F. L. Věka. A právě naproti němu se nachází socha sv. Jana Nepomuckého. Skulptura je postavena na jednoduchém hranolovém podstavci s rozšířenou vrchní hlavou i spodní částí, pod kterou jsou ještě tři schody. Na čelní straně podstavce je latinský nápis.
HONORI DIVI IOANNIS PRETIOSAE FAMAE PROTECTORIS ERECTA
Poctě svatého Jana, drahocenné pověsti ochránce, vztyčena


Svatý Jan Nepomucký je zde zobrazen, jak to bývá i v ostatních případech. Oděn je v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství. Dále se zde nachází větvička palmy, která symbolizuje vítězství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


U nohou sochy sv. Jana Nepomuckého klečí dvě putto (nahé děťátko, které připomíná andílka, ale je bez křídel). V rukou drží patrně knihu nebo nějaký list s textem. Snad by to mohlo být letopočet 1712 = IDIVI II IM CI C (ale nejsem si jistý).



Komentáře

Oblíbené příspěvky