Hledat na blogu

Vodní nádrž Seč neboli Sečská přehrada na řece Chrudimce

Byla vybudována v letech 1924 až 1934 na řece Chrudimce, jejím říčním kilometru 50,7. Nachází se v krásném prostředí Železných hor v Pardubickém kraji. Je ve správě Povodí Labe. Kóta vodní hladiny se pohybuje okolo 488 metrů nad mořem.


Objem vodní nádrže je 21,795 miliónů m3. Oblouková, ze žulových kamenů zděná hráz má délku 165 metrů a výšku 42 metrů. Přehradní stavbu hlídají dvě zříceniny hradů, na jedné straně Oheb, na druhé pak Vildštejn.


Zřícenina druhého jmenovaného se nachází na skalní vyvýšenině. Na skalním výstupu, který není běžně přístupný, se toho však moc z hradu nedochovalo. Zajímavý je určitě v této skále vyražený tunel, kudy vede silnice k městu Seč.


Hlavní využití má Sečská přehrada se svou zatopenou plochou 220 ha pro rekreaci, k rybolovu i sportovnímu potápění. Je však také významnou ochranou před ničivými povodněmi nejenom pro město Chrudim. Na levém břehu je vybudována vodní elektrárna, která je vzdálená 1,2 km od přehradní hráze.


Pro přívod vody do vyrovnávací komory elektrárny slouží potrubí o délce 1280 metrů. Původně byla jeho část v délce 854,3 metrů z modřínového dřeva. Od roku 2010 je celé ocelové. Ukázka dřevěného potrubí se nachází na okraji areálu elektrárny.


Vodní nádrž má bezpečnostní přeliv s kamenným korytem, které tvoří šestistupňovou kaskádu. Nahoře je přemostění se silnicí II/343 a dole pak řeka Chrudimka pod hrází.

Komentáře

Oblíbené příspěvky