Hledat na blogu

Zatracovaná raketa s černými miminky aneb téměř 12 tisíc tun v Praze na Žižkově

Žižkovský vysílač, nejznámější dominanta Žižkova je současně nejvyšší stavbou v Praze s nejvyšší vyhlídkovou plošinou.


Pro mnohé již neodmyslitelně s Prahou spjatá stavba stojí na rozhraní Žižkova a Vinohrad od přelomu 80. a 90. let minulého století. Základní kámen byl položen v říjnu roku 1985 v oblasti Mahlerových sadů v místě bývalého židovského hřbitova. Autorem návrhu je architekt Václav Aulický. Na dokončení se čekalo šest let a pro veřejnost byla věž otevřena18. února 1992.


Věž, která se dnes oficiálně jmenuje Tower Park Praha, se skládá ze tří obrovských ocelových tubusů. Celkově stavba měří 216 metrů. Nejvyšší část tvoří vysílací anténa pro televizní a rozhlasové stanice.


Uzavřená vyhlídková plošina ve výšce 93 metrů, kam se člověk dostane rychlovýtahem, nabízí krásné výhledy. Při dobrém počasí lze vidět až do vzdálenosti 100 kilometrů. Bystré oko zahlédne takové skvosty naší krajiny jako jsou Říp, Bezděz, Ještěd. Samozřejmě také celá stověžatá Praha se svými pamětihodnostmi.


O kousek níž než je vyhlídka, se nachází restaurace a luxusní hotel s jedním pokojem, kde vyjde noc na pěkně velké peníze. Detaily neznám, jídlo ani spaní jsem nezkoušel.


Od roku 2000 jsou na věži připevněna obří postavy miminek. Autorem deseti batolat lezoucích nahoru idolu je kontroverzní český umělec David Černý. Celkem leze po věži deset laminátových sošek, přičemž každá váží okolo 100 kilogramů. Když se jejich hmotnost připočte k váze věže (11.800 tun), tak je s podivem, že se to celé ještě nepropadlo do pekla. Nebo do nebes. Mnozí lidé totiž stále nemohou stavbě "přijít na chuť" a této ohyzdné raketě by nejraději namontovali motory a odpálili jí. Já myslím, že by to byla škoda. Vždyť žižkovská věž statečně sbírá ocenění typu nejošklivější či nejodpudivější stavba země i světa.


Mnoho lidí je také stále přesvědčeno, že energie vyzařována vysílači ohrožuje zdraví okolního obyvatelstva. Podle závěrů nezávislé komise by tomu tak nemělo být.


Komentáře

Oblíbené příspěvky