Hledat na blogu

Židovský hřbitov v Praze na Žižkově

Na rozhraní Žižkova a Vinohrad stojí od přelomu 80. a 90. let minulého století Žižkovský vysílač, nejznámější dominanta a nejvyšší stavba v Praze. Postaven byl v oblasti Mahlerových sadů, v místě bývalého Starého židovského hřbitova.


Ten byl založen v roce 1680 v době, kdy řádil mor. Této nemoci podlehlo za deset měsíců jenom v pražském ghettu okolo třech tisíc lidí. Kromě běžného pohřbívání sem přibylo nejvíce mrtvých během morových epidemií i válečných událostí.


V roce 1787 zakázal císař Josef II. pohřbívání uvnitř městských center a tak zdejší židovský hřbitov se stal ústředním a byl následně (hned dvakrát) rozšířen. Nakonec se jeho rozloha blížila k ploše 28 tisíc metrů čtverečných. Roku 1890 zde bylo pohřbívání ukončeno.


V roce 1960 došlo ke zboření větší části obvodové zdi hřbitova, povalení náhrobků a zavezení plochy zeminou. Vznikl zde veřejný park s názvem Mahlerovy sady. Naštěstí zůstala alespoň zachována nejstarší část hřbitova s nejcennějšími náhrobky.


Na přelomu tisíciletí došlo k rekonstrukci areálu hřbitova, který byl od roku 2001 zpřístupněn pro veřejnost. Židovský hřbitov na Žižkově spravuje Židovské muzeum a informace ohledně otevírací doby jsou na internetu: https://www.jewishmuseum.cz/. U vstupu do areálu si člověk může zapůjčit brožuru s popisem místa i jednotlivých nejcennějších náhrobků.




Komentáře

Oblíbené příspěvky