Hledat na blogu

Hradní rozhledna Milada na zřícenině Lichnice v Železných horách

Lichnice nebo Lichtenburk je zajímavá zřícenina hradu v Železných horách v nadmořské výšce 480 metrů nedaleko městečka Třemošnice. Jedná se o kouzelnou dominantu zdejší oblasti, která je vidět zdaleka.


A vidět je také z hradu, respektive z hradní rozhledny Milada. Ta byla vybudována u zbytku severní válcové věže a 12. dubna roku 2017 slavnostně otevřena pro veřejnost.


Zajímavá ocelová rozhledna je vysoká 13 metrů a nachází se na místě, kde kdysi stála rozhledna dřevěná. Vyhlídkové plošiny ve výšce 6,5 a 8,5 metru jsou podepřeny třemi pilíři. Nahoru vede vřetenové schodiště s 48 ocelovými stupni, přičemž dole se nachází ještě 15 dřevěných schodů.


Při dobré viditelnosti může člověk spatřit například města Kolín či Kutná Hora nebo některé známé kopečky (Říp, Milešovka, Sněžka) a především kouzelnou okolní krajinu, kde byla vyhlášena NPR Lichnice. Jsou zde informační tabulky, co vše lze a v jaké vzdálenosti spatřit.


Zřícenina hradu s rozhlednou je v majetku města Třemošnice. Na jejich stránkách (http://www.tremosnice.cz/volny-cas/lichnice/) se lze dočíst více o vstupném, otevírací době či kulturních akcích. V okolí se nachází NPR Lichnice.


Komentáře

Oblíbené příspěvky