Hledat na blogu

Rozhledna Barborka u Heřmanova Městce

U obce Horní Raškovice (Svinčany), asi tři kilometry severozápadním směrem od centra Heřmanova Městce se nachází jedna kouzelná rozhledna, které dali jméno Barborka. Nedaleko se nachází parkoviště, od kterého je to kousek.


Rozhledna byla postavena v roce 2004 v nadmořské výšce 313 metrů podle návrhu Ing. M. Nováka a slavnostně otevřena 17. listopadu téhož roku. Na zastřešenou vyhlídkovou plošinu této dvoupatrové dřevěné rozhledny se stoupá po vřetenovém schodišti s dubovými stupni.


Když návštěvník vyšlápne 47 schodů, tak mu za dobré viditelnosti rozhledna vysoká 13,8 metru nabídne krásný výhled na Krkonoše, Orlické i Železné hory, ale také do Polabské nížiny.


Když člověk zaslechne jméno Barborka, tak se rozhlíží po dolech, jelikož se jedná o patronku horníků. Nic jsem sice v okolí neobjevil, ale na informační tabuli jsem se dočetl, že se na přelomu 16. a 17. století v místních lomech těžil kámen na výrobu mlýnských kamenů.


O jeden rok později než rozhledna byla otevřena naučná stezka "Raškovické lomy". Je dlouhá přes dva kilometry a má šest zastavení, která člověku něco řeknou o zdejších geologických zajímavostech i hornické činnosti.


Pro návštěvu rozhledny je dobré si vyčlenit delší čas, jelikož v areálu je vybudována velice zajímavá geologická expozice kamenů ze Železných hor, z nichž každý zde vypráví svůj příběh.


Pán prodávající vstupenky nás upozornil na jeden zajímavý strom, který je chráněný obcí Svinčany. Jedná se o jeřáb oskeruše, v Čechách celkem vzácný strom. Mnohým je však dobře známý jako surovinou pro výrobu oskerušovice.
Před návštěvou rozhledny je dobré si zjistit aktuální otevírací dobu, která se během roku liší. V létě je to většinou od 9:00 do 18:00 hodin, po zbytek roku bývá otevřeno již pouze o víkendech. Více na internetu: http://www.svincany.cz/rozhledna-barborka.


Komentáře

Oblíbené příspěvky