Hledat na blogu

Rozhledna Bučina nad obcí Kyselka


Jednoho dne jsem dostal chuť se trochu rozhlédnout a tak jsem zaparkoval v obci Kyselka a vydal se na výlet po červené značce. Začátek cesty není jednoduchý, jelikož všude člověka vítá plot obepínající zchátralé budovy Lázní Kyselka. Vzhledem k tomu, že se tento výlet začíná u řeky Ohře ve výšce 350 m. n.m. a rozhledna se nachází v nadmořské výšce 582 metrů, je mi jasné, že to bude sice nedlouhý, ale náročný výlet. Délka výšlapu je asi pouze dva kilometry, ale převýšení činí přibližně 230 metrů (na rozhledně je ručně napsáno 220 metrů).


O stavbu kamenné rozhledny kolem roku 1880 se zasloužil patrně podnikatel a průmyslník Heinrich baron Mattoni. Zvoleno bylo místo v blízkosti buky porostlého vrchu Bučina. K rozhledně a rozličným altánkům se po výletních chodnících a promenádních cestách vydávali lázeňští hosté. Pouze však do konce druhé světové války, kdy se tato ocitla na území vojenského újezdu Hradiště. Přístup k ní byl zakázán a začala chátrat.


V roce 2001 (2003) byla opravena, opatřena dřevěnou stříškou. Celková výška rozhledny je 11 metrů, vyhlídková plošina se nachází o jeden metr níž. Kvůli lepšímu výhledu byly pokáceny některé okolní stromy. Po vyšlápnutí 62 schodů je možno si prohlížet obec Kyselka či pozorovat Krušné hory s Klínovcem, část Doupovských hor a především si užívat velkolepý výhled do údolí kouzelné řeky Ohře.


Do Kyselky jezdí autobusy, nejbližší železniční stanice je v obci Vojkovice nad Ohří.


Rozhledna je otevřena bez omezení a bez vstupného.







Komentáře

Oblíbené příspěvky