Hledat na blogu

RYCHLEBSKÉ HORY (Smrk)

Smrk (1.126 m.n.m.)




Kopců s názvem Smrk je u nás povícero. Mezi ty známější a výše položené patří například vrchol v Moravskoslezkých Beskydech nebo v Jizerských horách.


Při pobytu v Ramzovském sedle jsem měl jeden takový také nablízku a tak jsem se jednoho dne samozřejmě vydal na výlet, abych si prohlédl tento kopeček, který je svou výškou řazen mezi tisícovky. Jmenuje se Smrk a vyrostl kdysi do nadmořské výšky 1.126 metrů. Nejlepší a nejkratší přístup od Ramzovského sedla je po místní červené značce (na mapě čárkovaná). Vzdálenost je asi pět kilometrů.


Kopeček Smrk se nachází v jižní části Rychlebských hor a je nejvyšším vrcholem tohoto pohoří. Spíše než hora tady člověka čeká velká náhorní plošina, na které jsem měl problém stanovit, kde že se ten nejvyšší bod nachází. Měl by být napravo od cesty a patrně je neoznačený. Nebo se značení přede mnou schovávalo pod sněhem. V létě by zde měla být podmáčená smrčina a rašeliniště.


Nedaleko od vrcholu (asi 400 metrů) se nachází známější místo, které se jmenuje Smrk - hraničník (1.109 m.n.m.). Zde se většinou lidé zastaví a třeba posvačí v přístřešku s lavičkou. Turistický rozcestník umožňuje pokračovat po modré, žluté nebo zeleně značené turistické cestě. Další zajímavostí je blízkost hranice s Polskem a historické trojmezí Moravy, Slezska a Polska (Kladska), které je označeno velkým hraničním kamenem.


Zpět jsem se vydal po modré a z Petříkova pokračoval po červené magistrále do Ramzové.

Komentáře

Oblíbené příspěvky