Hledat na blogu

Humpolec – Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše

V Humpolci na Horním náměstí se nachází zajímavý Děkanský chrám Sv. Mikuláše. Kostel pochází ze 13. století a patří k nejstarším gotickým chrámovým stavbám u nás. První zmínka je z roku 1233, kdy se uvádí, že městys Humpolec má svůj farní kostel. Další zmínka o něm pochází až z období kolem roku 1600, kdy byl chrám poškozen požárem. V letech 1642 a 1645 byl pro změnu drancován Švédy.


V letech 1721-1722 provedl významný architekt Jan Santini barokně gotickou přestavbu včetně úpravy půdorysu kostela do dnešní podoby. Dále byla přistavěna sakristie, nově rozčleněny stěny barokně gotickými okny a kostel zaklenut. Věž byla zvýšena a uzavřena bání.Roku 1895 kostel pseudogoticky obnovil stavitel J. Blecha z Prahy podle plánů pražského stavitele J. Martina. V letech 1936-1937 byl kostel restaurován X. Lhotákem. Jednalo se o stavebně pozoruhodnou směs rané barokní a pseudoslohové gotiky.


Kostel byl vystavěn ve tvaru jednoduchého kříže. Na příčnou loď navazují po bocích presbytáře kaple a k uzavřenému presbytáři je centrálně připojena sakristie. Všechny tři hlavní části kostela jsou vysoké 22,75 metru. Klenba o výšce 12 metrů je tupě lomená, žebrový se sbíhá na hlavice kulatých přípor. Okna jsou lomená, bez kružby.


Co však přivádí většinu turistů k této stavbě, je věž kostela, jejíž celková výška dosahuje 55,3 metrů. Cesta nahoru vede po 115 schodech, do výšky cca 30 metrů. Během této cesty je možno se zastavit ve třech mezipatrech, a zde si prohlédnout výstavy týkající se historie města i kostela. Až nahoře ve věži je pro zdatné turisty za odměnu připravené razítko. Otisknout si jej může pouze ten, kdo zdolá celý tento dobrodružný výstup do posledního patra. Kdo se na věž vydá, určitě na to dlouho nezapomene. Především poslední část výstupu totiž připomíná více žebřík než schody. O to má ale člověk lepší pocit, když se rozhlíží dolů na krásné město Humpolec a do jeho zajímavého okolí.


Cesta na věž vede i kolem dvou zvonů a závaží věžních hodin. Na věži tohoto děkanského chrámu vyzváněly do února 1942 čtyři zvony a jeden zvon ve věži. Nejstarší zvon Jiří s laděním do tónu ais, o hmotnosti 392 kg, spodním průměru 91 cm a výškou 87 cm pochází z roku 1691 (zvonař Jan z Kostelce nad Orlicí). Je na něm nápis: "Bože, od služebníků Tvých přijmi tento dar nehodných, ať k zvonu tohoť znění, když přijda své modlení, povětří se zkrocuje a vzrůst polní rozmnožuje, to vše pro Pána Ježíše, v němž tě chválí naše duše."


Vládním usnesením z 26. listopadu 1941 bylo nařízeno odvést bronzové zvony do Německa. Nakonec byl pro farní osadu katolickou v Humpolci ponechán alespoň zvon Jiří, který má tudíž velkou historickou i uměleckou cenu. Po válce byl v roce 1947 ulit První zvonařskou dílnou v Brně zvon Panna Maria (ladění e2, hmotnost 150 kg a spodní průměr 63 cm) a zavěšen do věže děkanského chrámu Sv. Mikuláše.


Dnes jsou tedy ve věži Děkanského chrámu Svatého Mikuláše v Humpolci zvony dva. Dle odborníků z nich však nelze sladit libozvučný akord. Proto bude malý zvon z roku 1947 přestěhován na zvonici hřbitovního kostela a do věže děkanského chrámu by měly být zakoupeny tři zvony v ladění "Salve Regina," tak jako tomu bylo před válkou.


Kostel je spravován kněžími premonstrátského řádu ze Želiva. O aktuální otevírací době a výši vstupného se lze dočíst na stránkách Informačního centra v Humpolci.


Bližší informace o otevírací době se lze dozvědět:


Komentáře

Oblíbené příspěvky