Hledat na blogu

Karlovy Vary - altán Bellevue

Karlovy Vary sice neměli svůj vlastní výkon práva, neměli tedy svého kata. Avšak zločinci se městu nevyhýbali a tak místo, kde se toto právo vykonávalo, zde bylo také. Dnes by sem nikdo šibenici neumístil. Jedná se o nenápadné místo, ale dříve tady stálo popraviště a podle dostupných údajů zdejší šibenice byla čtverhranná a dřevěná.


Toto návrší v městské části Karlových Varů - Drahovice ještě v dnešní době připomíná historii. Do roku 1786 tady, na Šibeničním vrchu (Galgenberg), stála šibenice. Poté, co bylo Josefem II. zrušeno hrdelní právo, byla konstrukce odstraněna. A kdosi přišel na podzim roku 1834 s nápadem na tomto místě postavit vyhlídkový altán - tempel Bellevue. Zajímavá myšlenka. Dříve lidé s hrůzou vzhlíželi z města ke Galgenbergu a nyní se měli rozhlížet z vršku se zalíbením na město. Ale patrně se o stavbu nedobře starali, jelikož musela být pro špatný stav 15. 6. 1885 stržena a nově postavena ze dřeva.


Památka je běžně přístupná veřejnosti. Z centra je to sem kousek, ale do kopce. Nejpoetičtější to určitě bude Ondřejskou ulicí, kudy vodili také odsouzené na popraviště. Kdo by raději použil městskou hromadnou dopravu, může vystoupit na zastávce Nemocnice nebo Havlíčkova. Altán se nachází mezi ulicemi Bezručova a Máchova.


V době, kdy se zde houpali oběšenci, tak nebyly okolní kopce zalesněné a tudíž asi na ně bylo dobře vidět z celého města. Dnes rozhledům brání stromy a tudíž je něco vidět pouze v zimním období, kdy jsou stromy bez listí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky