Hledat na blogu

Židovský hřbitov Domažlice


Židé v Domažlicích žili sice již od středověku, ale jednalo se jen o malou komunitu (patrně jenom tři rodiny). K nárůstu počtu židovských obyvatel došlo v druhé polovině 19. století. Proto také byla v roce 1873 ve městě ustanovena židovská náboženská obec. Židovský hřbitov byl založen o něco později, v roce 1890.


Židovský hřbitov je umístěn u konce severní části města Domažlice při ulici Prokopa Holého. Dnes je na hřbitově dochováno okolo stovky náhrobků, které pocházejí od doby jeho založení do roku1941, kdy nastal konec židovské komunity v Domažlicích. Orientace náhrobků je tradiční, jihovýchodní (směrem k Jeruzalému).


V letech 1988 až 1989 byl hřbitov zmenšen kvůli rozšiřování silnice č. 193 k Horšovskému Týnu a původní brána byla nahrazena replikou. Pohřebiště je dobře udržováno, na ploše hřbitova byl zřízen i malý památníček obětem holocaustu.


Ohradní zeď, která by měla být původní, naštěstí svojí výškou nebrání pohledu na hřbitov, jelikož brána je uzavřena. Údaje o případné možnosti návštěvy jsme nenašli.


Komentáře

Oblíbené příspěvky