Hledat na blogu

Popovský kříž a krásná vyhlídka do okolí

Jižně od lázeňského městečka Jáchymov se nedaleko bývalé osady Popov nachází jedno zajímavé místo. Kopec, zvaný Popovský kříž (752 m. n. m.), je tvořený výlevnou čedičovou horninou.


Z nejvyššího místa skalky, kde byl kdysi postaven dřevěný kříž, je úžasný pohled na pánevní podkrušnohorskou oblast i kopcovitý terén za ní. Objevit lze mezi kopci a lesy ukrytý Jáchymov a za ním Krušné hory a Klínovec. Pohledům dominuje město Ostrov a směrem k Jáchymovu také areál bývalého závodu Škoda, kde se vyráběly trolejbusy. V pozadí za Ostrovem se rýsují kopce sopečných Doupovských hor. Od Ostrova trochu napravo se rozkládají Karlovy Vary a za nimi hornaté vršky Slavkovského lesa. Rozhled je opravdu báječný.


Popovský kříž vypadá zajímavě, ale kdo ho sem a kdy umístil, jsem nezjistil. Název má stejný, jako se jmenovala zaniklá obec. Četl jsem na internetu, že se kopci kdysi říkalo Hvězda, jelikož na vrchol za socialismu na čas umístili Rudou hvězdu, když místní Škodovka splnila plán. Ale zda je to pravda, a kdy se tak stalo, nevím.


Zato však vím, jak se na toto úžasné místo dostat. První možnost je z Jáchymova po zelené turistické značce (5 km). Po turistické cestě stejné barvy lze vystoupat ke kříži také od silnice Horní Žďár - Hluboký. Je to sice nejkratší trasa (2 km), ale v tomto případě čeká na člověka dost náročný kopec. Další lesní, ale neznačená cesta vede z rekreační oblasti Mariánské (3 km).




Komentáře

Oblíbené příspěvky