Hledat na blogu

Řeka Rolava


Rolava není nejdelší, nejznámější či nejopěvovanější českou řekou. Po věky si v klidu plyne a mnozí turisté ji nechávají skoro bez povšimnutí. A to je škoda, jelikož si myslím, že procházka podél jejích břehů má také svoje kouzlo a zajímavou historii. Pojem Rolava (německy Rohlau) toho mnohým moc neřekne. Pro některé lidi z Karlových Varů a okolí je Rolava především pojmenování pro koupaliště a volnočasový areál, což mají také pravdu. Jméno Rolava je patrně slovanského původu, ale jisté to také není. V některých starších knihách či spisech lze objevit též jméno Roluna.


Tak snad nejprve několik údajů. Délka toku je uváděna 35,9 až 36,7 km a plocha povodí měří 136,8 až 137,3 km². Rolava odvodňuje především část Krušnohoří v oblasti Nejdecka.


Řeka Rolava má mnoho podob. Dobré je začít u jejího pramene, který se nachází v nadmořské výšce 920,8 metrů v Přírodním parku Přebuz, v rašelinných slatinách NPR Velké jeřábí jezero (NPR Rolavská vrchoviště) v Krušných horách, asi jeden kilometr od Jeřábího vrchu (964 m.n.m.) na dohled německých hranic.


Najít však pramen Rolavy není nic jednoduchého. Řeka totiž pramení v oblasti rašelinišť a vřesovišť. Kdysi se v těchto místech Krušných hor dobýval cín, krušilo se tady. A také se v náplavech horských přítoků Rolavy rýžovalo. Byla to oblast bohatá především na cín. Nejenom na tomto místě, ale i v jiných částech Krušných hor "se žilo". To, co se ale odehrálo v krátkém časovém horizontu po roce 1945, na velmi dlouho změnilo oblast Krušnohoří téměř k nepoznání. Kromě zaniklých obcí a měst zmizela pečlivě obdělávaná pole a zarostly pastviny. S odsunem Němců odešly i místní kulturní tradice, lidové zvyky a rukodělná výroba. Dnes je tady neskutečný klid. Já jsem při cestě k pramenu Rolavy nepotkal člověka.


Auto je možné zanechat na okraji silnice u rozcestníku "Rolava - bývalá obec" nebo "Pod Vysokým vrchem". V obou případech je potřeba pokračovat po červeně značené turistické cestě. V místě, kde člověk vyjde z lesa, se musí opustit značka a jít nebo jet na horském kole po šotolinové úzké lesní komunikaci. Na dohled je mostek přes úzkou říčku Rolavu. Dále se musí poutník vydat proti toku nebo pokračovat k hranicím a tam odbočit doprava. V obou případech bude složité najít přesně ten nejvydatnější pramen.


Kdo by se chtěl vydat do těchto končin bez automobilu, tak do obce Přebuz občas nějaký autobus zajíždí (z Kraslic), nejbližší vlaková zastávka je buď v Kraslicích, Vysoké Peci či Nových Hamrech. Jde to i na kole, ale je to do kopce. Vždyť výškový rozdíl mezi pramenem a ústím řeky Rolavy je 550 metrů.



Rolava od svého prameniště teče nejprve jižním až jihozápadním směrem, aby se posléze obtočila okolo Přebuzského vřesoviště, kde potkává první obydlí (Rolava) a pokračuje směrem na východ. V těchto místech se také přibližuje k říčce s obdobným názvem. Pojmy Rotava a Rolava si někteří pletou a zaměňují je. Před Novými Hamry se připojuje z levé strany Černá voda (Černý potok), jeden z větších přítoků. V Nových Hamrech se opět zleva připojuje Bílý potok a Rolava směruje svůj tok k jihu. V těchto místech je trochu divočejší a její vody skotačí v balvanovitém korytu. Pod obcí Vysoká pec přidává své vody zprava Rudný potok.


Údolí se postupně rozevírá a už je na dohled město Nejdek, kde z pravé strany přitéká Nejdecký potok. Řeka Rolava postupně stéká z malebné krajiny krušnohorských plání do zalesněných údolí a začíná mohutnět a nabírat i na rychlosti. Z Nejdku až do Staré Role kopíruje přibližně tok řeky železniční trať. Výjimkou je město Nové Role, kde železnice i Rolava udělali takový malý obchvat, každý z jedné strany. Tady se také spád řeky zmírňuje a tok zpomaluje.


Přibývají sice pole a louky, ale trochu síly si řeka ponechala, jelikož na začátku Staré Role byla vybudována jedna malá vodní elektrárna.


Postupně se Rolava dostává do obydlených částí Karlových Varů a přibývají přes ni lávky a mosty. Před koncem své pouti Rolava napájí stejnojmenné přírodní koupaliště.



Jako levostranný přítok řeky Ohře na jejím říčním kilometru 171,6 ústí do ní Rolava v nadmořské výšce 370,3 metrů, v místní části Rybáře. Děje se tak přímo pod rychlostní komunikací I/6. Zde se tak končí životní pouť mírné říčky Rolavy, která se však během jarního tání nebo prudkých dešťů umí velice rychle změnit v dravou řeku.



Vody Rolavy dále pokračují v řece Ohře, která se vlévá v Litoměřicích do Labe a to ústí do Severního moře a následně do Atlantského oceánu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky