Hledat na blogu

Hotel Imperial v Karlových Varech - první železobetonový objekt na českém území

Monumentální železobetonová šestipatrová budova se řadí jednak svým vzhledem, jednak umístěním na Helenině výšině, mezi dominanty Karlových Varů. Hotel Imperial byl postaven v letech 1910-1912 podle projektu francouzského architekta Ernesta Hébrarda. Karlovy Vary byly tehdy vyhledávanými světovými lázněmi a ubytovací kapacity chyběly. Proto se Alfred Schwalbe, místní podnikatel a bankéř rozhodl za finanční podpory lorda Richarda Westburyho vystavět nový moderní hotel na světové úrovni.


Zajímavostí také je, že se jednalo o první železobetonový objekt na českém území. Slavnostní zahájení se uskutečnilo 18. června 1912 a brzy se Imperial stal nejvýznamnější a nejluxusnější hotel v lázeňském městě. Součástí stavby hotelu bylo také vybudování komunikací k němu a stavba lanové dráhy z Divadelního náměstí. Součástí areálu tohoto moderního hotelu byla také zahrada o rozloze 50 000 metrů čtverečných, tenisové kurty, dětské hřiště a garáže pro 50 automobilů.


Ve vnějším vzhledu objektu lze najít architektonické prvky francouzské gotiky, secesní rysy či prvky stylu art deco. Dlouhé hlavní křídlo budovy, na které navazují kratší připojené trakty, má zvýrazněný vystupující středový rizalit a mohutné nárožní kuželovité věže. K hlavnímu průčelí je příjezd po mohutné rampě pro automobily. Sedlová střecha je provedena z pálených tašek.


Objekt se nachází v Libušině ulici, na místě s nádherným výhledem a je památkově chráněn od 3. května 1958 pod číslem 41321/1-2032. Pohledy z některých částí města ještě dodnes ukazují, jaké zajímavé místo pro stavbu si pan Schwalbe vybral. Je pravda, že v poslední době bylo částečně okolí nesmyslně a nehezky zastavěno, ale naštěstí jsou pořád na hotel zajímavé pohledy jak ve dne, tak v noci.





Komentáře

Oblíbené příspěvky