Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého v Zámeckém parku v Ostrově u Karlových Varů


V historickém městě Ostrov, na jeho západním okraji, v sousedství klášterního areálu se nachází krásný Zámecký park s barokním Letohrádkem, budovou Paláce princů a sochou sv. Jana Nepomuckého u říčky Bystřice. Jedná se o barokní pískovcovou sochu z roku 1807 od loketského sochaře Johanna Wildta stojící na pilíři. Nejedná se o její původní umístění, jelikož se dříve nacházela na zdobném podstavci u Jánského mostu přes říčku Bystřice před areálem bývalého piaristického kláštera. Zde však byla v roce 1958 stržena během silné vichřice, což znamenalo její poškození.


Nyní se tedy po své rekonstrukci tato plastika světce nachází na pilíři boční rozevírající se zídky na okraji menšího barokního kamenného mostu v zámeckém parku. Od 13. září 1993 je socha sv. Jana Nepomuckého zapsána na státní seznam kulturních památek pod rejtř. č. 12438/4-4878.


Barokní pískovcová figurální plastika byla vytvořena svým autorem v podživotní velikosti. Její výška činí asi 1,4 metru. Představuje světce s klasickými atributy jako kněze oděného v kanovnickém rouchu klerice, rochetě a v almuci, s biretem na hlavě, se svatozáří a s pěti hvězdami kolem ní. V levé ruce drží zámek, symbol zpovědního tajemství a v pravé ruce svírá světec kříž s ukřižovaným Ježíšem Kristem, který si opírá o rameno.




Komentáře

Oblíbené příspěvky