Hledat na blogu

Řeka Křemelná na Šumavě


Šumavská řeka Křemelná pramení v Železnorudské hornatině v nadmořské výšce 1.090 metrů na severním svahu hory Pancíř (1.214 m.n.m.). Po opuštění Pancířského hřbetu protéká Kochánovskými pláněmi, otevřeným údolím se slatěmi, loukami a lesy. Vzhledem k malému spádu tady říčka vytváří zajímavé meandry, tajemné tůně a v lesklé vodné ploše se odráží okolní stromy. Pod zaniklou osadou Stodůlky se spád zvyšuje a Křemelná se hluboce zařezává do Svojšské hornatiny. Údolí tady přechází v kaňon a v korytě řeky se začínají objevovat obrovské balvany, obří hrnce a peřeje.


Délka toku Křemelné je 30,3 km, velikost jejího povodí činí 171,6 km2 a průměrný roční průtok nad soutokem s řekou Vydrou je 4,43 m/s. Spojením Křemelné a Vydry u Čeňkovy pily v nadmořské výšce 627 metrů vzniká pod vrchem Křemelná řeka Otava. Z přítoků do Křemelné ústí zprava Slatinný potok, Jezerní potok, Prášilský potok a Vchynicko-tetovský kanál z Vydry. Na jednom nepojmenovaném levostranném přítoku se nachází menší Paštěcký vodopád.


Název "Křemelná" je odvozen patrně z nářečí, ze slova křemel (křemen, kámen, skála). Celý tok řeky se nachází v Národním parku Šumava a tudíž je civilizací téměř nedotčený. Kdysi se řeka nacházela ve vojenském výcvikovém prostoru, a vstup sem byl zakázán. Dnes je přístupná pouze ze směru od silnice Prášily - Hartmanice, odkud se na několika místech k říčce přibližují turisticky značené cesty.


Nedaleko konce své pouti dokázala řeka Křemelná vyhloubit během uplynulých tisíce let nejhlubší kaňon Šumavy. Nejenom tady si divoká horská řeka zachovala přirozené řečiště, na jehož březích se v opuštěné krajině vyskytují chráněné druhy živočichů i vzácné druhy rostlin.


V každém případě sledování spodního toku řeky Křemelné znamená, náročné putování po nerovném povrchu, přes kameny, strmé svahy i skalní zářezy, přelézání padlých stromů, fyzicky náročné klesání a stejně tak složité stoupání. Jedná se o kilometrážně sice ne dlouhý, ale terénně celkem dost náročný úsek cesty. Stezky zde takřka žádné nejsou, vše musíme hledat instinktivně a "po čichu".


Každopádně se dříve či později ukáže každému poutníkovi, že orientace bude mnohem složitější, než by se podle jeho mapy mohlo zdát. Ale je důležité, že ani tady se nedá zabloudit. Tam, kam člověk dojde, je vlastně cíl jeho cesty. A především řeka mu sama napoví, kam smí a kterým místům je dobré se vyhnout.


Překrásná horská říčka Křemelná vlnící se jako nádherná tyrkysová stuha v úchvatné šumavské krajiněvytváří na mnohých místech četné peřeje i kaskády a se svým okolím patří dle mého názoru k nejkrásnějším a nejromantičtějším částem Šumavy, prostě k jedné z jejích dominant. Zpočátku se genius loci tohoto místa může jevit zastřeně a tiše, ale čím více času u řeky člověk tráví, tím se mu Křemelná stává čitelnější a živější.


Poutník by se měl občas zastavit, zadívat se na jedno místo a soustředěně ho pozorovat alespoň deset minut. Je to jako video. Teprve tehdy lze spatřit to, co spěchající turista nevidí. Krajina totiž žije.


Nutno však podotknout, že přístup návštěvníků do kaňonu Křemelné je omezen, aby se tady mohla vyvíjet jedinečná fauna i flóra. V rámci "vycházek do šumavské divočiny" může člověk nahlédnout v doprovodu průvodce na tři různé úseky řeky Křemelné. Na informace je dobré se podívat na stránky NP Šumava: http://www.npsumava.cz/cz/1458/sekce/kremelna/



Komentáře

Oblíbené příspěvky