Hledat na blogu

Obec Břasy a zajímavá rozhledna

Severně od Rokycan se nachází menší obec Břasy. Původ tohoto zajímavého názvu lze patrně hledat v lidovém pojmenování vřesu, který hojně zarůstal pastviny a mýtiny v okolí. Zda se v okolí obce nachází i nyní jsem nezkoumal, ale po zdejším kraji jsem se rozhlížel.


Severně od obce se nachází v nadmořské výšce 481 metrů kopeček s názvem "Na Vrších", uváděno je též "Na Vrchácg". V roce 2013 zde byla postavena zajímavá rozhledna. Stavba vznikla nejenom jako vyhlídka, nýbrž slouží také pro přenos dat z obecního kamerového systému. Její realizace trvala "přesně" 2013 hodin. Slavnostní otevření se uskutečnilo 3. července 2013.


Netradiční konstrukce vznikla z podnětu obce, jejíž zástupci nechtěli klasickou kovovou konstrukci, která kouká na každém kopci. Nosná konstrukce unikátní věže je ocelová i dřevěná na betonových základech a opláštění bylo zvoleno ze smrkového dřeva.


Rozhledna je vysoká 15 metrů. Po vyšlápnutí 60 schodů se člověk ocitne na kryté plošině ve výšce 10 metrů, odkud se mu nabízí krásný kruhový výhled. Vidět je obec Břasy, městečko Radnice i další vesnice či vzdálenější krajské město Plzeň. A samozřejmě také krásná okolní krajina. V orientaci při výhledu poslouží informační tabule s označením míst, vzdáleností a nadmořské výšky.


Název rozhledny je uveden na stránkách obce "Na Vrchách", na mapě jsem ale viděl "Rozhledna Břasy" a na internetu lze číst také "Rozhledna Na Vrších". Název ale není až zase tak důležitý pro uvažovanou návštěvu. Rozhledna je otevřena celoročně. Od 1. dubna do 15. října je to od 8:00 do 20:00 a po zbytek roku se zavírá již v 17 hodin. Vstup je volný bez placení.


Až skoro k rozhledně je možné přijet automobilem nebo nechat vůz dole v obci, kam lze přicestovat také vlakem či autobusem, a pokračovat pěšky něco přes kilometr nejprve po místní komunikaci a poté po modré turistické značce.

Komentáře

Oblíbené příspěvky