Hledat na blogu

Rozhlednička Orlov nad městem Příbram

Zaparkoval jsem na okraji obce Orlov, která je součástí města Příbram. Rozhlížel jsem se od turistického rozcestí Orlov (651 m.n.m.) a poté se zeptal jedné místní dámy, kde se tady nachází rozhledna? Usmála se a odpověděla mi, že jestli hledám ten lepší posed, tak je to kousek z parkoviště.



A opravdu, asi po 150 metrech vidím zajímavou stavbu. Malá, ale krásná. A především je dle mého názoru důležité, že v době, kdy u nás rostou nové supermarkety, benzínové stanice a skladové areály, se rozhodne někdo postavit také něco takového. Tím někdo jsou Vojenské lesy, které v roce 2009 na svém pozemku na východním úpatí vrchu Třemošná rozhledničku vybudovaly.



Malá dřevěná rozhledna, která měří necelých 5 metrů, připomíná spíše myslivecký posed nejenom vzhledem, ale též přístupem. Místo schodů je zde totiž žebřík. U rozhleden je zvykem uvádět počet schodů, v tomto případě je potřeba vylézt po deseti šprušlích na vyhlídkovou plošinu ve výšce 3,6 metru.




Místo je volně přístupné a neplatí se vstupné. Rozhlednička nabízí sice daleké výhledy, ale jenom ve směru východním, severovýchodním a jihovýchodním. Vidět je město Příbram, Svatá hora, Březové Hory a okolní krásná příroda.
Kromě auta sem lze přijet městským autobusem nebo přijít pěšky. Z města je to asi pět kilometrů.


Komentáře

Oblíbené příspěvky