Hledat na blogu

Obec Osek – krásný park, židovský hřbitov a zřícenina letohrádku

V obci Osek na Rokycansku, o níž je první zmínka z roku 1240, žije okolo 1200 obyvatel. Leží na silnici č. 232 severně od Rokycan. Mezi zdejší památky patří kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo objekt zámku, který je ale nepřístupný. Proto jsme celkem logicky zajeli na jihozápadní okraj obce, kde se nachází zajímavé místo.


Jednak je zde krásně upravený park, který sousedí se židovským hřbitovem a nad vším bdí zřícenina letohrádku Kamýk.


Staré židovské hřbitovy tvoří specifickou, ale velice zajímavou skupinu památek. Pro hřbitov nacházející se v obci Osek to platí obzvlášť. Židovský hřbitov pochází patrně z 18. století. Náhrobky jsou zde od počátku 19. století a poslední pohřeb se konal v roce 1895. Hřbitov, jehož ohradní zeď i márnice se dochovaly jenom ve fragmentech, je součástí již zmíněného, krásně upraveného parku. Na ploše 1165 m2 je okolo 50 náhrobků. Měl by zde být pochován řezník Heřman Kafka, děda spisovatele Franze Kafky, ale já ho nehledal.


Kamýk je nevelký, ale přesto lze o něm mluvit jako o dominantě kraje. A tak se není, co divit, že na tomto skalnatém vršku v nadmořské výšce 420 metrů postavili kdysi malý zámecký letohrádek. Bohužel se přesné písemné zprávy o stavbě ani o jejím staviteli nedochovaly. Předpokládá se, že stavebníkem byl v 18. století majitel oseckého panství hrabě Jan Šternberk, kterým sloužil k občasným pobytům osecké vrchnosti. Záhy však přestal sloužit svému účelu a v 19. století je pustý a pomalu se mění ve zříceninu.




Komentáře

Oblíbené příspěvky