Hledat na blogu

Rožmitál pod Třemšínem – kostel sv. Jana Nepomuckého

Když jsme jednoho dne projížděli městem Rožmitál pod Třemšínem, zastavili jsme se také na náměstí. Jedná se o původní podhradí, dnes městskou památkovou zónu, které dominuje městský kostel sv. Jana Nepomuckého.


Kdysi na jeho místě stával starší kostel, ale o něm se dochovalo minimum informací. Patrně se rozpadl nebo shořel. A tak byl v roce 1729 vystavěn kostel nový. Zasvěcen byl sv. Janu Nepomuckému. Po dlouhou dobu však neměl statut filiálního kostela, jelikož nedaleko, ve Starém Rožmitále, se nacházel kostel významnější.


Avšak časem tato větší kaple na rožmitálském náměstí přestala obyvatelům města postačovat a tak se roku 1904 započalo s úpravami svatostánku. Kostel byl během jednoho roku přestavěn v neobarokním slohu podle návrhu architekta Josefa Fanty. Dne 8. října 1905 byl slavnostně nově konsekrován. V roce 1967 byl sice Starý Rožmitál připojen k městu, ale fara zůstala na svém původním místě.


Hlavní vchod do kostela je na severní straně náměstí a nad ním je latinský nápis o přestavbě kostela. V současné době je městský kostel pro svoji výhodnější polohu využíván k bohoslužbám častěji než kostel farní, ale hlavní svátky a nedělní bohoslužby se konají ve Starém Rožmitále.




Komentáře

Oblíbené příspěvky