Hledat na blogu

Malá rozhlednička či ornitologická pozorovatelna na okraji Bohdanečského rybníka u Lázní Bohdaneč

Na severním okraji příjemného městečka Lázní Bohdaneč se nachází v nadmořské výšce 215 metrů Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka o rozloze 247,8 ha. Vyhlášena byla v roce 2005, ale první ochrana tohoto území pochází již z 22. listopadu 1951. Jedná se sice pouze o menší část původní středověké velkolepé soustavy téměř 300 rybníků na Pardubicku, které byly založeny počátkem 16. století, ale určitě stojí za to se do těchto míst zajít podívat.


Aby se návštěvník mohl něco zajímavého o tomto území dozvědět, tak u Bohdanečského rybníka vybudovali naučnou stezku NS Bohdanečský rybník a rybník Matka o celkové délce 5,1 km. Na sedmi zastaveních se člověk z tabulí dozví informacemi z oblastí botaniky, zoologie i rybářství.


Třešničkou na dortu při návštěvě tohoto místa je objevení malé rozhledny na břehu Bohdanečského rybníka. Osm metrů vysoká dřevěná pozorovatelna byla nedávno znovu vybudována a umožňuje krásný výhled na větší část Bohdanečského rybníka i přilehlé okolí. Kdo se na cestu vybaví dalekohledem, může navíc sledovat hnízdící ptáky.


Mezi odborníky je toto místo považováno za významnou ornitologickou lokalitu s výskytem řady vzácných druhů. Spatřit tady lze slavíka modráčka, bahňáka, bukače velkého, ťuhýka obecného, racka, čírku, chřástala kropenatého, kachnu i labuť velkou či jeřába popelavého.






Komentáře

Oblíbené příspěvky