Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého na okraji Lázní Bohdaneč u Bohdanečského rybníka

Tentokrát jsem si zašel prohlédnout sochu stojící na severním okraji příjemného městečka Lázní Bohdaneč v blízkosti Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka.
Když člověk přejde (směrem z města) po mostě Opatovický kanál a odbočí z hlavní silnice na značenou polní cestu k rybníku, uvidí před sebou sochu sv. Jana Nepomuckého.


Většina soch i obrazů zobrazují svatého Jana Nepomuckého obdobně, ale občas se některé atributy obměňují. Také v tomto případě jsou rozeznatelné některé z částí kanovnického roucha - kapuce, almuce, rocheta a klerika. Kněz je vyobrazen s biretem na hlavě a v náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem). Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je postavena na tvarovaném hranolovém podstavci s rozšířenou vrchní hlavou, na které je železo, kde patrně mohla být kdysi pověšena lampička. Na přední straně podstavce je latinský nápis a letopočet 1879, kdy byla socha zhotovena. V roce 2006 došlo k její opravě.


Komentáře

Oblíbené příspěvky