Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí v Přelouči

Na západní straně Masarykova náměstí v městečku Přelouč se nachází jedno zajímavé místo. Většinou, když objevím nějakou sochu, tak říkám, že se dívám před sebe. V tomto případě je však nutno obrátit hlavu vzhůru, jelikož socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na vysokém podstavci, který je zároveň morovým sloupem. Postaven byl v roce 1704 na uctění památky morové epidemie.


Většina soch i obrazů zobrazují svatého Jana Nepomuckého obdobně, ale občas se některé atributy obměňují. Také v tomto případě jsou rozeznatelné některé z částí kanovnického roucha - kapuce, almuce, rocheta a klerika. Kněz je vyobrazen s biretem na hlavě a v náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem). Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je postavena na kulatém sloupu s vrchní tvarovanou částí. Spodní hranolový podstavec je dvoudílný, zdobený a stojí na dvou stupních.








*

Komentáře

Oblíbené příspěvky