Hledat na blogu

Mělník – historické zdymadlo na Vraňansko - hořínském kanálu Vltavy v Hoříně

Z mělnické vyhlídky na zámecké terase je vidět nejznámější soutok u nás, místo, kde se potkává Labe a Vltava. Mnozí v představě, že se dívají na ústí řeky Vltavy, pozorují plavební kanál této řeky, jelikož hlavní tok je mírně schovaný.


Vltava pramení v pohraničním pásmu Šumavy, pod jihovýchodním svahem Černé hory v nadmořské výšce 1.172 metrů a měří 433 kilometrů. A právě kousek před místem, kde končí svou pouť, se od jejího hlavního toku odděluje říční kanál dlouhý asi jedenáct kilometrů.


Přesný název je Vraňansko - Hořínský plavební kanál a ve své době se jednalo o jeden z technických unikátů habsburské monarchie. Postaven byl v letech 1902 až 1905 a důvodem bylo umožnit splavnění Vltavy z Vraňan k soutoku s Labem.


Myslím, že i dnes je návštěva kanálu a jeho okolí zajímavou možností strávení času při pobytu v Mělníku. V některých místech lze ke kanálu přijet autem, jinak je potřeba použít nohy nebo kolo. Patrně nejnavštěvovanějším místem na kanálu je historické zdymadlo v Hoříně.


Jedná se o zajímavou i krásnou technickou památku, která stále slouží lodní dopravě a proto asi také byl Vraňansko - hořínský kanál nedávno opraven za cca 30 milionů korun. Dílo o dvou plavebních komorách vyprojektoval František Sander a do provozu bylo uvedeno v roce 1905.



Komentáře

Oblíbené příspěvky