Hledat na blogu

Obříství a socha sv. Jana Nepomuckého

Obříství je obec ležící v rovinaté polabské krajině na levém břehu Labe při silnici č. 101 z Neratovic do Kralup nad Vltavou. Kdo projíždí obcí, možná si ani nevšimne jedné zajímavé sochy na okraji zdejší rozlehlé návsi. Kamennou sochu sv. Jana Nepomuckého zhotovil v nadživotní velikosti pražský sochař Václav Prachner. Roku 1815 ji dal umístit nedaleko řeky Labe u Štěpánského přívozu hrabě Clam-Gallas a konávala se k ní pravidelně procesí v den sv. Jana Nepomuckého. Při stavbě Štěpánského mostu byla přemístěna do obce Obříství, kde stála před zámkem v parku. V klidu a pokoji, než ji roku 1946 porazilo nákladní auto. Naštěstí bylo rozhodnuto o její opravě a po dokončení roku 1969 byla umístěna na okraj návsi před farní úřad, kde ji můžeme spatřit i dnes.


Jako u většiny soch svatého Jana Nepomuckého také v tomto případě jsou rozeznatelné jednotlivé části kanovnického roucha - biret, kapuce, almuce, rocheta a klerika. Kněz je vyobrazen s biretem na hlavě. V náručí má většinou krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je postavena na jednoduchém hranolovém podstavci s rozšířenou spodní částí, který má pod sebou ještě dva stupně. Socha však na návsi nestávala vždy.

Komentáře

Oblíbené příspěvky