Hledat na blogu

Roudnice nad Labem a funkcionalistická Kratochvílova rozhledna

Rozhledna nechali postavit v roce 1935 u příležitosti 60. výročí založení "Roudnické záložny podřipské". Jméno dostala podle zakladatele "Roudnické záložny podřipské", Václava Kratochvíla předního českého obrozence, významného představitele podřipska a průkopníka moderního hospodářství druhé poloviny 19. století. V dolní části rozhledny je umístěna velká reliéfní deska s jeho vyobrazením.

*
Podle návrhu pražského architekta O. Štěpánka stavbu realizovali stavitelé A. Hádl a F. Hájek. Jedná se o zajímavou betonovou, čistě funkcionalistickou stavbu, jejíž výhledovou plošinu ve výšce 13 metrů podepírá šest štíhlých sloupů. Vřetenové schodiště se 49 schody vede podél tohoto středového sloupu a poprvé po něm návštěvníci mohli oficiálně vystoupat 11. října 1935.


Šestnáct metrů vysoká Kratochvílova rozhledna se nachází v příměstském parku, asi půl kilometru od centra Roudnice nad Labem. Stojí na kopci v nadmořské výšce 230 metrů a společně s rozhlednou na litoměřické Mostné hoře by měla být nejníže položenou rozhlednou u nás.


Rozhledna je volně přístupná bez obsluhy, a to denně od 9 do 19 hodin (na noc bývá uzavírána městskou policií). V současné době je výhled částečně omezen vzrostlými stromy, přesto lze spatřit vlastní město či vrcholky Českého Středohoří nebo bájnou horu Říp. Na vyhlídkovém ochoze, na obvodu horní hrany plného zábradlí, jsou umístěny rytiny s orientací výhledu do krajiny.







Komentáře

Oblíbené příspěvky