Hledat na blogu

Roudnice nad Labem – Rudný pramen

Historie města Roudnice nad Labem je velmi bohatá a doloženy jsou doloženy prehistorické stopy osídlení tohoto místa u brodu přes řeku Labe. Tím se řadí Roudnice nad Labem mezi nejstarší česká města. První písemné zprávy o Roudnici nad Labem pocházejí ale z celkem pozdní doby, až z let 1167 a 1176, přičemž městská práva získala Roudnice nad Labem již ve 12. století.


Roudnici nad Labem se původně říkalo Rúdníkči Rúdnica a byl odvozen od vyvěrajícího rudného pramene, který se nachází v Havlíčkově ulici nedaleko náměstí Jana z Dražic. Přilehlý augustiniánský klášter s chrámem Narození Panny Marie je obehnán zdí, v jejímž výklenku se pramen nachází.


9. května roku1945 byla Roudnice nad Labem bombardována spojeneckými vojsky a následkem bylo mimo jiné to, že Rudný pramen přestal vyvěrat ze zdi a začal vytékat ve dvoře vedlejší restaurace U Vágnerů. V roce 1983 se dva bratři, místní nadšenci rozhodli vodu přivést zpět na původní místo.


Pramen se nachází v nadmořské výšce 160 metrů a jedná se o silně železitou vodu, kterou není doporučeno pít. Při namočení rukou nebo látky je možno pozorovat mírné rudné (červené) zabarvení.





Komentáře

Oblíbené příspěvky