Hledat na blogu

CESTA DO KRKONOŠ - ČERVEN 1998 (Sněžka)

Neděle 28. řervna 1998

V 6 hodin 10 minut odjíždíme s Láďou z Karlových Varů přes Prahu do Krkonoš. Cílová stanice je Pec pod Sněžkou, která se nám jeví jako nejvhodnější místo pro začátek výstupu. Parkování v tomto městě je vždy placené, trochu drahé, ale spolehlivé.

O možnosti se znemožnění, to jest vyjet na vrchol lanovkou (byla postavena v roce 1949 na jižním okraji vrcholové plošiny), ani na chvíli neuvažujeme a v 10 hodin 35 minut odcházíme z jednoho velkého parkoviště. Cesta vede po modré turistické značce podél říčky Úpy směr Obří důl. U rozcestníku "bývalá Obří bouda" se napojujeme na červenou značku.




Chvíli se nacházíme na našem území, chvíli na polském. Státní hranice totiž probíhá po hlavním hřebenu Krkonoš přes vrchol Sněžky. Rozhlížíme se a fotografujeme. Asi až do druhé poloviny 17. století byl vrchol Sněžky holý, skalnatý a pustý. V roce1681 se zde objevila první stavba, kaple sv. Vavřince. Nechal ji postavit hrabě K. L. Schaffgotsche. Výstavba byla obtížná a trvala několik let. Pracovalo se pouze v létě a jenom několik hodin denně. Dělníci totiž každý den ráno vystupovali na Sněžku a odpoledne se vraceli dolů. Kaple má tvar válce o průměru 7 metrů a výšce 14 metrů. V roce 1850 ji doplnila další stavba. Polskou (Slezskou nebo Pruskou) boudu nechal postavit hostinský B. Sommer. V následujících letech vyhořela a byla zničena bleskem, ale vždy byla obnovena. V roce 1868 postavil boudař z Pomezních bud na vrcholu Sněžky Českou boudu. Poslední stavbou je nová Polská bouda z roku 1975, která připomíná létající talíře.

Pro sestup volíme jinou trasu a to po žluté turistické značce přes Růžohorky. Částečně se jedná o zpevněnou cestu po schodech, částečně po asfaltové komunikaci. Poslední úsek cesty vede převážně lesem, po zelené značce. Na parkoviště k autu přicházíme za drobného deště. Sestup trval jednu hodinu a deset minut. Převlékáme se, balíme věci a pokračujeme do Albrechtic.



Na cestách jsme byli necelý 1 den, tj. asi 12 hodin. Autem jsme ujeli 462 km. Po vlastních nohou jsme vystoupali asi do výšky 1.602 metrů nad mořem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky