Hledat na blogu

Ratibořice a Babiččino údolí

Babiččino údolí s ratibořickým zámkem zná u nás asi každé dítě školou povinné. I když kdo ví, jak dnes probíhá výuka a jaké znalosti dětem zůstávají v hlavě. Malebné Babiččino údolí, jímž protéká říčka Úpa, tady však naštěstí zůstává v plné své kráse.


Naučná stezka "Babiččino údolí" vede po značených turistických cestách od Barunčiny školy v České Skalici do Ratibořic a končí na Rýzmburku. Jedná se o příjemné prostředí, kde si může návštěvník udělat malou pěší procházku nebo delší cyklistický výlet. Vlastní naučná stezka je otevřena od dubna do října, celkem její trasa měří 7,5 km.


Babiččino údolí je chráněno jako národní kulturní i přírodní památka, která je neodmyslitelně spjata s osobností největší české spisovatelky Boženy Němcové. Prochází jím naučná stezka s objekty připomínající děj knihy Babička, které je patrně její nejslavnější dílo a do něhož vložila vzpomínky na své dětství prožité v tomto koutě Čech.



Nejznámějšími objekty, které tady může člověk obdivovat, jsou například roubená chalupa nazývaná Staré Bělidlo, Viktorčin splav na řece Úpě, Rudrův mlýn s historickým technickým vybavením, Vodní mandl, Panská hospoda nebo Sousoší "Babička a děti". Posledně jmenovaný objekt je dílem Otto Gutfreunda. Na základní kámen pomníku poklepal v roce 1920 sám Alois Jirásek a odhalení díla se v roce 1922 se stalo velkou událostí. Škoda by také byla vynechat návštěvu Ratibořického zámku, který dnes patří státu a veřejnosti je přístupný od dubna do října.


Prostřednictvím knihy Babička od Boženy Němcové, nedostižného básnického obrazu života prostého českého lidu a jeho vrchnosti v první třetině minulého století, vešel ratibořický zámek a jeho okolí do naší i světové literatury. Každý, kdo četl knihu a navštíví tato místa, tak si vybaví postavu babičky, Barunky, paní kněžny a komtesy Hortensie.


Je pravda, že kdyby začal člověk studovat, jak to vše doopravdy bylo, tak by se možná dostavilo drobné zklamání. Dozvěděl by se, že Viktorku nezabil blesk, nýbrž že přežila i paní spisovatelku. Také Barunka nebydlela na Starém bělidle a celkově ani dětství Boženy Němcové nebylo tak idylické, jak ho sama vylíčila v knížce. Dodnes se také vedou diskuze o tom, čí dcerou byla Barbora Panklová. Jisté je, že rodiči Boženy Němcové nebyli Terezie Novotná a panský kočí Johann Pankl. Panklovi totiž Barunku pouze adoptovali. Ale ani toto či jiné skutečnosti rozhodně nemohou, alespoň pro mne, ubrat úžasné kouzlo tohoto báječného místa, kam se rád znovu podívám. Informace je možno najít na internetu: http://www.ratiborice-babiccinoudoli.cz/zamek-ratiborice/.


Komentáře

Oblíbené příspěvky