Hledat na blogu

Rozhledna Pepř nedaleko města Jílové u Prahy


Při vyslovení slova pepř si většina lidí vybaví známé koření. Mnozí ale také vědí, že stejné jméno má jeden kopeček a na něm postavená rozhledna nacházející se asi jeden kilometr jihozápadně od města Jílové u Prahy.


Plány na vybudování rozhledny sice spadají do období První republiky, kdy v roce 1927 vypracoval místopředseda Spolku rodáků a přátel Jílového pan F. Troníček návrh 21 metrů vysoké vyhlídkové stavby s přístavkem pro strážce a turisty. Kamennou stavbu se ale nikdy nepodařilo realizovat. Tak tu dnes stojí moderní kovová telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou.


Samotný kopec Pepř vyrostl kdysi do výšky 449 metrů. Rozhlednu na něm začali budovat na podzim roku 2006 a zpřístupněna byla v říjnu 2007. Její celková výška je 30,7 metru a vyhlídková plošina, na kterou je potřeba vyšlápnout 91 schodů, se nachází 18 metrů nad zení.


Rozhledna je volně přístupná a neplatí se zde vstupné. Výhledy jsou zajímavé, jelikož je vidět do všech stran. Například v Praze lze spatřit Žižkovský vysílač nebo Petřínskou věž. Při výborné viditelnosti spatří také bystré oko pozorovatele slavný Říp. O kousek blíž je vysílač Cukrák. Z pohoří je ke zhlédnutí například Středočeská pahorkatina, České středohoří nebo Brdy. Výhled usnadňují tabulky na ochozu.


K rozhledně lze teoreticky zajet autem po polní cestě do Horní Studené, jelikož jsou zde chaty. Ale myslím, že si člověk její návštěvu lépe vychutná, když vůz odstaví dole u křižovatky a kousek se příjemně projde, byť do mírného kopce.


Z Jílového u Prahy je to k rozhledně asi jeden kilometr. Člověk k ní trefí po trase naučné stezky (celkem asi 5 km dlouhá), která začíná i končí na Masarykově náměstí. Kromě vyhlídky jsou na ní i další zajímavá místa. Kousek pod rozhlednou je kříž a informační cedule, která upozorňuje na existenci dolu, jenž býval dokonce hlavním těžebním dolem zdejšího revíru. A není tomu tak dávno, jedná se o druhou polovinu minulého století. Hlavní sláva těžby ve Šlojířském zlatonosném pásmu ale spadá do 15. století.





Komentáře

Oblíbené příspěvky