Hledat na blogu

Železniční viadukt v Žampachu nedaleko města Jílové u Prahy – nejvyšší kamenný most postavený na místních drahách


Tento velice zajímavý most se nachází nedaleko města Jílové u Prahy. Člověk sem může dojít po trase naučné stezky NS Jílovské zlaté doly, která začíná i končí na Masarykově náměstí u kostela sv. Vojtěcha. V Horním Studeném je potřeba udělat odbočku po jednostranné části stezky a sejít do údolí řeky Sázavy do Kamenného Přívozu. Po cestě lze navštívit zpřístupněnou štolu sv. Josef a štolu sv. Antonín Paduánský.


A právě na závěr této části stezky čeká na člověka lahůdka v podobě vysokého železničního viaduktu na Žampachu. Jedná se o technický unikát, nejvyšší kamenný most postavený na místních drahách. Klene se přes údolí Kocour (Kocourkovská rokle) ve výšce 41,5 metru (o jeden metr méně než Nuselský most v Praze). Jeho celková délka je 110 metrů. Jako stavební kámen byla použita žula (granodiorit) z lomů na břehu řeky Sázavy.


Vybudován byl v letech 1898 až 1899 a železniční doprava na této části dráhy byla zahájena 1. května 1900. Na stavbu mostu byli povoláni italští dělníci, kteří měli zkušenosti s obdobnými stavbami v Alpách. Práci odvedli patrně výbornou, jelikož důkladná kontrola v roce 2012, tj. po 112 letech provozu, neshledala žádné významné známky poškození a byla tudíž provedena pouze oprava zevnějšku mostu.



Pod viadukt lze také přijet autem po místní komunikaci, buď od Studeného, nebo od Žampachu. Silnička, vedle které teče menší potok (jméno jsem zatím neobjevil) je sice úzká, ale s trochou opatrnosti je možné tady zaparkovat. Kousek nad mostem vede do svahu pěšina, žlutě značená odbočka s označením "k nádraží". Člověk může tudy trochu vystoupat a prohlédnout se most z blízkosti.


Z obce Žampach je možné se vrátit do Jílového, jehož je součástí, po stejné cestě nebo po značených turistických trasách. Možností je více, například po zelené a žluté do Studeného nebo po zelené, červené a modré do Jílového. Je jasné, že tato odbočka do údolí Sázavy znamená při cestě zpět celkem náročné stoupání (převýšení asi 175 metrů).


Více informací se lze dozvědět v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy (http://www.muzeumjilove.cz/) nebo na stránkách o naučné stezce (http://www.stezky.info/naucnestezky/ns-jilovske-doly-okruzni.htm). Zajímavé akce ve městě a okolí pořádá také Okrašlovací spolek v Jílovém u Prahy (http://www.osjilove.cz/).



Komentáře

Oblíbené příspěvky