Hledat na blogu

Rozhledna Cibulka nad městečkem Oloví


Rozhledna Cibulka se nachází na východní části Šibeničního vrchu v nadmořské výšce 656 metrů nad městečkem Oloví v Krušných horách, v okrese Sokolov.


Původní rozhledna stávala na Boučském vrchu, asi jeden a půl kilometru východním směrem, kde ji nechal postavit v roce 1913 majitel Svatavských přádelen Josef Schmieger. Dřevěná rozhledna však začala brzy chátrat. V roce 1913 ji odkoupil Okrašlovací spolek města Oloví, rozebral a postavil na Šibeničním vrchu. První světovou válku i období První republiky rozhledna přečkala, ale za druhé světové války již takové štěstí neměla. Zničená stavba se již nedočkala obnovy.


V roce 2011 se začal realizovat projekt na znovuvybudování rozhledny, jehož záměr vznikl již asi o čtyři roky dříve. Základní kámen byl položen v srpnu 2011 a k výstavbě došlo v březnu až srpnu roku 2014. Slavnostní otevření nové rozhledny se uskutečnilo 31. srpna 2014 za účasti moderátora Aleše Cibulky.


Autorkou projektu železné rozhledny s kruhovými prstenci je Ing. arch. Marcela Plachá z ateliér MONarch s.r.o. z Ostrova. Vrchní část rozhledny je zakončena do tvaru cibule, podle které získala i své jméno. Hmotnost konstrukce je 31,5 t. Celkové náklady na vybudování rozhledny dosáhly výše 5,3 mil. Kč.


Celková výška rozhledny je 29,5 metru. Na vyhlídkovou plošinu, která se nachází ve výšce 23,8 metru, je potřeba vyšlápnout 129 schodů. Rozhledna je volně přístupná po celý rok. Neplatí se zde vstupné. U paty rozhledny je informační tabule a stojan na kola. Na okraji lesa bylo vybudované odpočinkové místo.


Z rozhledny je krásný kruhový výhled všemi směry. Severně je vidět Oloví a hřebeny Krušných hor, východním směrem Boučský vrch (667 m.n.m.), kde stála původní rozhledna. Na západě jsou též Krušné hory a Smrčiny se Zelenou horou u Chebu (637 m.n.m.). Jihovýchodním až jižním směrem je vidět Sokolovská pánev a město Sokolov, v pozadí pak Slavkovský les.


Nejkratší přístup k rozhledně je strmou (převýšení asi 130 m) neznačenou cestou o délce přibližně 800 m, která začíná na silnici mezi Olovím a Krajkovou, asi v její polovině. Další možností je chůze z Oloví od kostela sv. Archanděla Michaela po modře (a posléze žlutě) značené turistické cestě. Tato, přes dva kilometry dlouhá cesta, vede po trase naučné stezky. Další, celkem pohodlný přístup (délka přes 2 km) vede od silnice z Krajkové do Studence, kdy se z této komunikace odbočí vpravo na neznačenou polní (lesní) cestu.







Komentáře

Oblíbené příspěvky