Hledat na blogu

Skalky skřítků pod kopcem Schwedelberg u obce Šemnice nedaleko Karlových Varů


V západní části Doupovských hor je možné navštívit jedno zajímavé místo, Skály či skalky skřítků. Jedná se o národní přírodní památku a vzácnou geologickou lokalitu. V obci Dubina (část obce Šemnice, okres Karlovy Vary) lze bez problémů zaparkovat. Dále je potřeba pokračovat po červené turistické značce k hájovně a zde odbočit na žlutě značenou cestu. A pořád nahoru, až pod vrchol kopce Schwedelberg (545 m.n.m.). Na současných mapách ale tento název většinou nahrazuje bezejmenná kóta.


Šikovný turista to však určitě najde a může obdivovat až několik metrů hluboké válcovité dutiny oválného tvaru o průměru od několika centimetrů do jednoho a půl metru, které zde vedou do skal. O jejich vzniku existují různé teorie. Například se tvrdí, že na jejich místě původně bývaly stromy. Ty byly při sopečných výbuších a bahnotocích strženy do valícího se sopečného bahna. Útvary také mohly být dotvořeny vodní erozí.


V minulosti tuto zajímavou lokalitu označoval místní lid různě. Například je nazýval kovárnami, doupaty či pernicemi trpaslíků. A také se o tomto místě vyprávěli mnohé pověsti. Například o skřítcích, kteří zde po staletí žili spokojeně a hlídali poklad. Od lidí, s nimiž tady žili, požadovali trochu jídla. Časem však chamtiví sedláci dávali skřítkům méně a méně. A tak se malí obyvatelé rozhodli skalky opustit. Jiná pověst praví, že zde skřítkové žili spokojeně až do té doby, než byl postaven kostel v nedalekém Svatoboru. Časté vyzvánění zvonů a příliv velkého počtu poutníků je rušil a tak se rozhodli odejít.


Král skřítků požádal převozníka přes řeku Ohře, zda by je mohl přepravit. Převozníkovi to trvalo celý den a jako odměnu dostal od krále zlato. A ještě mu nabídli, že může být také posledním, kdo skřítky uvidí. Po povelu "Klobouky dolů!" jich převozník spatřil tisíce. Poté se skřítci rozešli směrem ke Krušným horám a údajně je již nikdo nikde nespatřil.


Ale také je možné, že tady zůstali dodnes, jenom usoudili, že si lidé nezaslouží je vidět. Já jsem tam byl vícekrát, ale nikdy jsem skřítky nespatřil. Ani nikde jinde v Krušných horách. Ale třeba někdy při mých dalších cestách se na mne štěstí a skřítkové usmějí.




Komentáře

Oblíbené příspěvky