Hledat na blogu

Soutok Bečvy a Moravy

Mezi obcí Troubky, která vešla ve známost díky katastrofálním povodním v roce 1999, a městečkem Tovačov, o kterém se zpívá v lidové písničce, se do řeky Moravy vlévá její největší levostranný přítok - řeka Bečva. Když člověk pozoruje klidný a nevinný tok obou řek, těžko si může vůbec představit, co dokázala ve zmíněném roce divoká voda z Beskyd a Jeseníků.




Bečva patří mezi největší řeky Moravy. Ale až od Valašského Meziříčí je to vlastně jedna řeka, jak napovídá část názvu města "Meziříčí". Předtím se jedná o Bečvu Horní neboli Vsetínskou (délka 58 km) a Dolní neboli Rožnovskou (délka 37 km). Obě dvě Bečvy pramení na svazích stejné hory. Jmenuje se Vysoká a vyrostla kdysi do nadmořské výšky 1.024 metrů.


Řeka Morava dává jméno celé zemi - Moravě, kterou protéká, i když pramení v Čechách. Pramen řeky se nachází na jižním svahu Kralického Sněžníku v nadmořské výšce 1.380 metrů, tj. 42 metrů pod vrcholem. Od soutoku Moravy s Bečvou pokračuje největší moravská řeka na jih, ke státním hranicím, kde se do ní vlévá Dyje. Ale ani na území Slovenska řeka nezaniká. Její vody tečou dalších 69 km až k Bratislavě, kde se vlévá do Dunaje.


K soutoku Bečvy a Moravy se lze dostat ze silnice č. 434, která spojuje Tovačov a Troubky. Asi 100 metrů za mostem přes Moravu je odbočka doprava na polní cestu (červená turistická značka), po které to je asi 500 metrů k soutoku řek. Další možností je odbočit doprava za mostem přes Bečvu. Cesta vede k ornitologické pozorovatelně a lze z ní po vyšlapané pěšině přijít po břehu Bečvy k soutoku.


Komentáře

Oblíbené příspěvky