Hledat na blogu

Tovačov a Troubky – vyhlídka u Troubeckého jezera

Mezi obcí Troubky, která vešla ve známost díky katastrofálním povodním v roce 1999, a městečkem Tovačov, o kterém se zpívá v lidové písničce, se do řeky Moravy vlévá její největší levostranný přítok - řeka Bečva. Když člověk pozoruje klidný a nevinný tok obou řek, těžko si může vůbec představit, co dokázala ve zmíněném roce divoká voda z Beskyd a Jeseníků.


V okolí tohoto místa je té vody více. Kromě zmíněných dvou řek je tady několik rybníků či jezer. Než by je člověk všechny obešel, tak by to zabralo hodně času. Tudíž je možná lepší využít nabídky zdejší malé rozhledničky, dívat se a kochat se tou zdejší krásou.


Nachází se u Troubeckého jezera a oficiální název zní: "Ornitologická pozorovatelna". Cesta k ní není složitá, ale vzhledem k výšce stavby se může člověk zapotit při jejím hledání. Dostat se k ní lze od silnice č. 434, která spojuje Tovačov a Troubky. Za mostem přes řeku Bečvu je potřeba odbočit doprava. Je zde sice zákaz vjezdu, ale dodatková cedule informuje, že ke zmíněné pozorovatelně je možné zajet. Samozřejmě když přeje počasí a je dostatek času, tak je lepší dát přednost pěší chůzi. Cesta k ornitologické pozorovatelně je označena překvapivě cedulkami s nápisem "rozhledna". A proč vlastně ne? Jedná se o krásné místo, kde stojí za to se rozhlížet.


Tato pozorovatelna České společnosti ornitologické (ČSO) je vybudována u Troubeckého jezera, které je významnou ornitologickou lokalitou. Málokterá jiná nabízí takovou rozmanitost druhů ptactva, zejména na přelomu podzimu a zimy. Jedná s totiž o důležitou zastávku a zimoviště vodního ptactva. Ve správnou dobu tady lze spatřit vzácné hosty, jako jsou potáplice, turpani, hoholky či rybáci.


Pozorovatelna byla slavnostně otevřena 5. října 2014 a vznikla s přispěním společnosti Českomoravský štěrk, a.s.


A když už se tady člověk nachází, tak bych doporučoval navštívit soutok řek Bečvy a Moravy, který se nachází v těsné blízkosti.


Komentáře

Oblíbené příspěvky