Hledat na blogu

Tovačov – socha sv. Jana Nepomuckého v areálu zámku

V Tovačově většinou každého návštěvníka zaujme zdejší zámek, jehož 96 metrů vysoká věž, zvaná "Spanilá", je pozorovatelná v mnohakilometrovém okruhu. Dle pověsti byl gotický hrad stojícím na tomto místě založen v 2. polovině 11. století jako útočiště lovců. Později se účel změnil na dobře chráněnou vodní tvrz. První písemná zmínka ale pochází až z roku 1321, kdy král Jan Lucemburský zastavil svůj zdejší majetek Jindřichovi z Lipé.


V držení zámku se v dalších stoletích vystřídali různí majitelé a téměř každý něco přestavoval a upravoval. Někdo také nechal postavit na zámeckém nádvoří sochu sv. Jana Nepomuckého. Kdy to bylo zatím nevím.


Svatý Jan Nepomucký nebo též Jan (Johánek) z Pomuka (dnes Nepomuk) byl generální vikář pražského arcibiskupa, mučedník katolické církve a také jeden z českých zemských patronů. Datum narození není přesně znám, někdy okolo roku 1340. Asi nejdůležitější etapa jeho života začala v roce 1389, kdy byl jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa. Tento úřad díky svým pravomocím hrál podstatnou roli ve správě arcibiskupství a v neklidné době konce 14. století také ve sporu mezi arcibiskupem a králem. Kvůli velkému západnímu schizmatu vzniklo nepřátelství mezi českým králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenem z Jenštejna, které se také týkalo jmenování biskupů a dalších představitelů vysokých církevních úřadů.


Osudný den nastal 20. března 1393, kdy se král Václav IV. setkal s Janem z Jenštejna. Po krátké hádce byli zajati čtyři muže z arcibiskupova doprovodu, mezi nimiž byl i Jan z Pomuka. Nejprve byli vyslýcháni a poté mučeni. Jan během tohoto mučení zemřel, zbývající tři přežili a byli propuštěni. Okolo deváté hodiny večerní bylo Janovo tělo svrženo z Karlova mostu do Vltavy. Původně se předpokládalo, že zemřel utonutím, ale následná objevená poranění hlavy vedou k domněnce, že zemřel ještě před vhozením do řeky. O necelý měsíc později (17. dubna) našli rybáři Janovo tělo na pravém břehu Vltavy. Pohřbu se dočkal až patrně v roce 1416, ale zato na významném místě, v katedrále sv. Víta.


Osudy Jana z Pomuku však jeho smrtí neskončily. Politickou vraždu střídá zázrak. Začíná se šířit legenda o jeho životě a především mučednické smrti. Objevuje se také domněnka, že Jan byl vyslýchán a zabit kvůli zpovědnímu tajemství, které se mělo týkat královny. Proč tedy neuznávat slušného člověka, kterého zabila mocenská svévole.


Kaplička nebo kostel se nedá na mostě postavit a tak se zde začaly stavět sochy. Kdy byla postavena v Čechách první socha Jana Nepomuckého, nevím, ale místo bylo vždy podobné, u řeky, říčky, potoka a u mostu nebo lávky přes ně. Most jako místo smrti Jana z Pomuku se začínal stávat poutním místem a pojmem pro poutníky.


Ale sochy se začaly objevovat i na jiných místech. Ta, kterou jsem spatřil tentokrát, se nachází ve městě Tovačov, v areálu zdejšího zámku. Když člověk projde vstupním portálem na nádvoří a míří ke vstupu do zámku,


Barokní socha představuje Jana z Pomuku, jenž drží v levé ruce kříž s ukřižovaným Kristem a pravou rukou kříž přidržuje. Obličej má mírně odvrácen směrem ke kříži. Biret má nasazený na hlavě, nad kterou je pět hvězd. Socha je postavena na vyšším hranolovém podstavci, který je zajímavě tvarovaný a ozdobený. Mimo jiného se na přední straně podstavce nachází znak rodu Lichtenštejnů - Kastel - Kornů, vzadu pro změnu znak rodu ze Salmu - Neuburgu. Celá socha s podstavcem stojí na velké kamenné desce, která má po obvodě balustrádu. Ozdobné zábradlí okolo sochy vypadalo dříve patrně trochu jinak, jelikož jsou vidět v rozích nějaká železa.


Také filmařům se zalíbila některé místa na zámku a v okolí. V roce 2007 tady režiséři Moskalyková Pavlína a Moskalyk Antonín natáčeli třetí sérii Četnických humoresek. Zda se tam objevuje i zmíněná socha, si přesně nevybavuji, budu se muset podívat v televizi.


Komentáře

Oblíbené příspěvky