Hledat na blogu

„Lidé, třeste se, železný muž chodí po lese, …už padesát let (Black Sabbath - Paranoid).

 

Ano, takto začíná jeden z nejslavnějších šlágrů skupiny Black Sabbath, ale s česky upraveným textem, který znají mnozí ze zábav v osmdesátých letech. Kdo si na tento popěvek nepamatuje?



                                                (Obrázek je z webu Black Sabbath)


Paranoid je druhé studiové album anglické heavymetalové skupiny Black Sabbath. Tato průlomová deska vyšla přesně před 50. lety, tj. 18. září 1970 v Anglii. Opět si člověk uvědomuje, jak ten čas běží.

Tato birminghamská čtveřice silně ovlivnila světové hudební dění, mnoho jiných stylů i hudebních skupin. Deska znamenala velký průlom a měla určitě vliv na zrození heavy metalu.

V době, kdy se tato deska dostávala složitě do socialistického Československa jsem nebyl typický fanoušek heavy metalu, ale Paranoid byla úžasná jízda, o tom žádná. Prostě skvělá hudba.

Na ankety v různých žebříčcích může mít každý svůj názor, ale přeci jenom: v časopisu Roling Stone se Paranoid umístilo na 131. místě mezi 500 nejlepšími alby všech dob. Zmiňovaná skladba Iron Man je také řazena na první místa v anketách o nejlepší metalovou skladbu.
Paranoid je určitě po čertech dobrá deska, která obsahuje ty nejzásadnější skladby z celé tvorby skupiny Black Sabbath a mnohými je považována za jejich nejlepší výtvor. Zajímavé je také to, že deska je skvělá jako celek, a ne pouze jednou dominantní hitovou skladbou, jak tomu často bývá.

Na albu, dlouhém 48 minut, se nacházejí skladby War Pigs (07:56), Paranoid (02:49), Planet Caravan (04:30), Iron Man (05:54), Electric Funeral (04:49), Hand Of Doom (07:08), Rat Salad (Instrumental, 02:29), Fairies Wear Boots (06:13). Mnoho z nich má určitě své místo v historii rockové hudby. Deska byla nahrána v sestavě: Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Terrance Geezer Butler, Bill Ward a Tom Allom.

Komentáře

Oblíbené příspěvky