Hledat na blogu

Smírčí kříž u obce Červená Třemešná


Při cestě z Lázní Bělohrad, když jsme projížděli přes obec Červená Třemešná, tak jsme nahlédli do klasické mapy KČT č. 23. Někde poblíž by měl být smírčí kříž, tak proč si neudělat zastávku. Jelikož jsme tušili, že jeho hledání nebude jednoduché, tak jsme se obrátili s dotazem na jednoho místního človíčka. Volba to byla dobrá. Pán nejenom přesně věděl, kde se kříž nachází, ale také nám řekl, proč ho tam tenkrát postavili.


Místo se nachází severně od výše uvedené obce při silnici z Červené Třemešné do Vidoně (z jihu na sever). Od křižovatky ve vesnici je potřeba jet okolo dřívějšího zemědělského družstva asi 700 metrů až tam, kde po obou stranách začíná les. Po chvíli je vidět vlevo lesní cesta, na kterou je možné zajet.


Asi po 50 metrech se vlevo těsně u této cesty, v blízkosti vzrostlého stromu, nachází kamenný kříž. Na jeho přední straně je rytina sekyry a nůžek, z druhé strany je zobrazen meč. Vzhledem k těmto atributům se ke kamennému kříži vztahuje pověst o vražedné hádce tesaře a krejčího.


Kříž má evidenční číslo 0783 a tyto rozměry: 91 x 43 x 26 cm. Levé rameno dnes chybí, kdy bylo uraženo, mi není známo.
K místu nevede žádná turistická značka, ani informační cedule. Ale podle výše uvedeného popisu lze tento smírčí kříž celkem dobře objevit. Do Červené Třemešné zajíždí sice autobus, ale asi to nebude žádná sláva se spojením. Příjemný pěší výlet v délce asi 5 km je možné si udělat z Lázní Bělohrad se zastávkou na Byšičkách.


Komentáře

Oblíbené příspěvky