Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého v obci Andělská Hora u Karlových Varů


Socha Jana Nepomuckého v Andělské Hoře se nachází vedle kostela sv. Michaela Archanděla na náměstí uprostřed obce. Někdo by mohl říct, že tato barokní socha stojí daleko od řeky či potoka, ale jako i v jiných případech, také toto dílo se v minulosti stěhovalo. Socha byla vytvořena neznámým autorem v roce 1767 a stávala jihovýchodně od poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v dnes z části zaniklé obci Svatobor (Zwetbau) při cestě do vsi Stará Ves (Altdorf). Zde sice měla k vodě blízko, ale to ji moc nepomohlo. Nejprve se stěhovala na místní hřbitov a poté, co se stala obec součástí Vojenského újezdu Hradiště, byla socha skoro zničena.


Ale patrně světec nedopustil její úplnou zkázu. Na počátku tohoto tisíciletí byla objevena na zaniklém hřbitově a v roce 2008 odborně rekonstruována uměleckým štukatérem Janem Pekařem. Přemístěna byla mimo vojenský prostor a v září roku 2008 byla socha sv. Jana Nepomuckého slavnostně odhalena hejtmanem Karlovarského Kraje a moderátorem Markem Ebenem.


Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého je asi dva metry vysoká socha a také ona má typické atributy, pět hvězd nad hlavou a kříž. V levé ruce drží světec kříž na prsou a pravou žehná. Socha stojí na dvojici andělíčku a na obdélném vysokém soklu, na kterém je vyryt letopočet "1767".



Komentáře

Oblíbené příspěvky