Hledat na blogu

Kaple sv. Jana Nepomuckého nad městem Žlutice


Při cestě po silnici č. 193 od Štědré k městu Žlutice jsme necelý jeden kilometr před žlutickým vlakovým nádražím spatřili na levém svahu pseudorománskou rotundu. Jedná se o překrásnou, slohem výstavby na zdejší kraj netypickou kapli sv. Jana Nepomuckého.


Byla postavena místním okrašlovacím spolkem v druhé polovině 19. století (v některých literárních spisech je uváděn rok 1901). Plány pro její stavbu vypracoval zemský inženýr Mladovský.


Rotunda byla vybudována v nadmořské výšce 529 metrů na výšině Bellhübel jako náhrada za zbořenou kapli (v roce 1896) téhož zasvěcení, která stávala od roku 1720 na místě dnešní nádražní restaurace. Je též možné, ale nepotvrzené, že původní kaple byla rozebrána a postavena na současném místě.


Každoročně, dne 16. května (svátek patrona kaple sv. Jana Nepomuckého) se u kaple konala pobožnost. V kapli stávala dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého z doby jejího vzniku. Z původního vybavení se bohužel do dnešní doby nic nedochovalo. Nový obraz světce namalovala paní Marta Benešová - Břehová. Podnět k tomu dal a náklady zaplatil Muzejní spolek Žluticka. 16. května 2009 byl obraz slavnostně vysvěcen žlutickým farářem Petrem Řezáčem.


Pseudorománská rotunda má nižší polokruhovou apsidou. Zakrytá je plechovou kuželovou střechou tvaru válcové lucerny s kuželovou stříškou s křížem na vrcholu. Vnější stěny rotundy jsou hladké, doplněné obloučkovým vlysem. Na dvou místech je obvodová stěna kaple prolomena obdélným, polokruhově zakončený oknem.


K objektu lze vyjít po stráni od zmíněné komunikace. Po krátkém schodišti vystoupá člověk na malou terasu a ocitne se před vstupním průčelím s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem. Přes mříž lze nahlédnout do interiéru. Uvnitř je kaple završena kupolí.



Komentáře

Oblíbené příspěvky