Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí Karla IV. v Nejdku u Karlových Varů


Ve městě Nejdek se nachází socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí Karla IV., ujihovýchodního průčelí kostela sv. Martina. Kousek od ní vede silnice kolem hradní věže do Nových Hamrů. Někdo by mohl říct: řeka ani most nikde. Ale přibližně před 400 lety vytěsnili obyvatelé města řeku na její okraj a zabrali její přirozené území. A tak se domnívám, že kdysi socha sv. Jana Nepomuckého a řeka Rolava měli k sobě blíž. Možná však ti, co zde sochu postavili, ani řeku nepotřebovali. V určité době se totiž uctívání osoby Jana Nepomuckého velmi rozšířilo a kromě soch se také stavěli kapličky či jiné sakrální objekty. Dnes se okolo sochy nachází dvouřadá kaštanová alej, která byla vysázena na přelomu 19. a 20. století.


První zmínka o tomto díle spadá do roku 1710, kdy byl opraven farní kostel sv. Martina. U obrazu sv. Jana Nepomuckého, malovaného na plátně, se shromáždilo mnoho obětních darů. Tudíž ještě téhož roku byla za ně postavena na kostelním náměstí velká kamenná socha svatého Jana. Jméno umělce, který ji vytvořil, mi není známo. Uctívání sv. Jana Nepomuckého začalo již v této době, tedy o něco dříve, než byl svatořečen (1729).


Pískovcová socha světce stojí na třístupňovém kamenném soklu z žulových kvádrů. Vrchní stupeň je profilován. Na přední straně soklu je vysekán nápis: "S.V.B. P : I : I : L.". Následuje hranolový pískovcový podstavec s horní vynesenou profilovanou krycí deskou a profilovanou patkou. Na přední straně podstavce je vysekán latinský věnovací nápis s chronogramem: "neIDek pro tVo honore hanC effIgIeM ponIt sanCte Ioannes die 8 9bris 1710" (Nejdek pro tvou poctu tuto sochu staví, svatý Jane, dne 8. listopadu 1710). Obecně je chronogram nápis (latinský), v němž všechna písmena, která mohou být římskými číslicemi, dávají dohromady číselný součet, jež se rovná datu vztahujícímu se k osobě či události zmiňované v nápise. Příslušná písmena jsou většinou graficky nebo barevně zvýrazněna. Tento konkrétní chronogram určuje rok 1710 a je sestaven z písmen I+D+V+C+I+I+M+I+C+I = 1710. Spodní část podstavce je tvořena profilovaným hranolovým soklem. Vlastní figurální plastika sv. Jana Nepomuckého byla vytvořena v životní velikosti. Představuje světce jako kněze v kanovnickém rouchu klerice, rochetě, v almuci a s biretem na hlavě, kolem níž má na železném rámu umístěno pět hvězd. V levé ruce drží kříž s plastikou Ukřižovaného Ježíše Krista, který si pravou rukou podpírá na prsou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky