Hledat na blogu

Žihle – kamenné útvary


Fascinující skalní město v malebném lese na severním Plzeňsku (bývalý okres Plzeň - sever) nedaleko Žihle je zajímavým přírodním úkazem, které určitě stojí za návštěvu.


My jsme sem přijeli autem po silnici ze Žihle na Rabštejn, kde je asi po 2 km odbočka napravo směrem na Sklárnu. Zde by mělo fungovat lanové centrum, které však v době naší návštěvy bylo zavřené. Ale prodávali tam alespoň dobrou zmrzlinu. K cíli tohoto výletu se lze dostat i po železnici (trať Plzeň - Žatec). To ale nemám vyzkoušeno stejně jako jízdu autobusem (směr na Kralovice, Plasy, Lubenec).



Auto jsme zaparkovali na jednom z několika příhodných míst u silnice a jdeme zprvu po úzké lesní, po chvíli po širší vozové cestě, okolo které začíná přibývat žulových balvanů. Někde vidíme velké ploché kameny ve skupinách, jinde si prohlížíme samostatné bizarní žulové balvany. Rozmanitost skalních forem je úchvatná. Při trochu fantazie lze u každého vidět, že něco představuje (například zvíře). Některá místa lze označit za menší skalní města nebo kamenná moře. Nejznámější jsou žulové balvany známé jako Dědek a Bába. Jsou široké přes deset a vysoké okolo pěti metrů. Součástí tohoto skalního města je také Viklan, který se dotýká spodního balvanu pouze v jednom místě malou částí svého povrchu. Proto se nechá rozkývat.


Krajina zvláštní skalní krásy, kterou zde může člověk pozorovat. Vznikl je připisován působení eroze na okolní měkčí materiál nebo mohl také některé kameny přinést ledovec. Ohromné bizarní kamenné útvary i menší balvany vytvářejí představu posvátného místa, obestřeného nějakým tajemnem. Nikde jsem se však nedočetl, že by zde byly uskutečněny nějaké archeologické nálezy nebo byl doložen nějaký poznatek o kultovních aktivitách z minulosti v tomto místě. A tak to vypadá, že ještě po nějakou dobu se bude řadit toto fascinující kamenné město mezi objekty, u nichž by archeologové nálezy předpokládali, ale skutečnost je jiná.


Místo s viklany není moc zmiňováno, i když si myslím, že za pozornost zcela určitě stojí. Oblast byla v době minulé (1933) vyhlášena chráněným územím. Mělo by se jednat dokonce o nejstarší chráněné území v regionu. Tvoří ho dvě nevelké plochy s názvem "U Báby" a "U Lomu".


Komentáře

Oblíbené příspěvky