Hledat na blogu

Geometrický střed Čech na kopci Ďábel


Silnice č. 104 z městyse Davle po mostě přes Vltavu mě přivedla po čtyřech kilometrech do malé vesničky jménem Petrov. Před jejím koncem jsem odbočil vlevo na jednu z cest a ještě kousek popojel autem. Zaparkovat lze také bez problémů v obci.


Severně od vesnice Petrov se zvedá poměrně známý kopec Ďábel, který se nachází v přírodním parku s výstižným názvem "Střed Čech". Na východní straně kopce, kam většinou člověk přijde po jedné ze dvou možných cest, se nachází odpočívadlo, informační cedule a je odsud krásný výhled.


Za tím nejzajímavějším je však potřeba pokračovat do zalesněné části kopce po cestě ze starých panelů. Ne jejím konci je oplocený areál s vodohospodářským objektem. Okolo něho vede z pravé strany vyšlapaná cestička, která člověka přivede asi po 200 metrech k místu, kde se nachází geometrický střed Čech. Žádné značení sem sice nevede, ale při trošce šikovnosti by člověk neměl bloudit.


Samotný vrchol byl kdysi pastvinou, ale v 18. století došlo k jeho zalesnění. Je zde umístěna informační cedule, na které je popsána kromě výhledu z okraje lesa také metodika výpočtu. Člověk může namítnout, že takových míst může být více, záleží na tom, jak se k výpočtu přistupuje. Pod cedulí je schránka, uvnitř které je sešit s tužkou, do něhož může člověk zapsat své dojmy.


Z geometrického středu Čech na vrchu Ďábel v nadmořské výšce 397 metrů je to na hranice Čech s Moravou, Polskem, Německem i Rakouskem shodných 105 km.









Komentáře

Oblíbené příspěvky