Hledat na blogu

Pražské Staroměstské náměstí - nejstarší náměstí v Praze


Pražské Staroměstské náměstí je nejstarším náměstím v našem hlavním městě a středobodem historického centra. Kromě vysoké věže se světoznámým orlojem a pomníku mistra Jana Husa se na náměstí nachází i některé méně známější věci.
Jednou z nich je původní označení Státní nivelace, kterou tvoří dvě tabulky: "VÝŠE NAD HLADINOU MOŘE JADERSKÉHO 194´4427" a "STÁTNÍ NIVELACE - POŠKOZENÍ SE TRESTÁ".


Zlomovým rokem pro určování času v Praze byl rok 1652. Tehdy byl do dlažby na Staroměstském náměstí zasazen Pražský poledník. Souřadnice jsou 14°25'17" východní délky od nultého poledníku. Tento poledník byl vyznačován stínem, který v pravé poledne vrhal Mariánský sloup. Ač se však dnes člověk po náměstí sebelépe rozhlíží, žádný takový sloup nevidí a pravé poledne za jeho pomoci neurčí. Mariánský sloup si totiž dnes bohužel na Staroměstském náměstí prohlédnout nemůžeme.


Jednalo se ale o památku, která po mnoho let patřila k dominantám náměstí. Mariánský sloup pocházel z dílny nejvýznamnějšího českého raně barokního sochaře Jana Jiřího Bendla a byl na svém vrcholu osazen sochou Neposkvrněné Panny Marie. Pískovcový barokní sloup byl vztyčen uprostřed náměstí, jako poděkování za obranu Prahy před nájezdy švédských vojsk v roce 1648. Stavba památníku započala o dva roky později, v roce 1650. Za další dva roky jej slavnostně vysvětil pražský arcibiskup, kardinál z Harrachu. Po vzniku samostatného Československa, byl sloup 3. listopadu roku 1918 rozvášněným davem stržen. Pro lidi to představovalo svržení Habsburské nadvlády. To, co zbylo z Mariánského sloupu, je dnes uloženo v Lapidáriu Národního muzea na pražském Výstavišti. Socha Neposkvrněné Panny Marie byla v roce 1954 českými krajany opět zhotovena (autorem byl papežský sochař profesor Monteleone v Římě). V roce 1993 byla socha převezena jako dar zpět do Prahy a dnes je možno vidět tuto památku v zahradách Strahovského kláštera.


Poledník na Staroměstském náměstí je umístěn v blízkosti Pomníku mistra Jana Husa. Je vyznačen kovovým pásem destičkou, na které je umístěn český i latinský nápis: POLEDNÍK, PODLE NĚHOŽ BYL V MINULOSTI ŘÍZEN PRAŽSKÝ ČAS / MERIDIANUS QUO OLIM TEMPUS PRAGENSE DIRIGEBATUR.



Komentáře

Oblíbené příspěvky